Tudnivalók németországi magyaroknak a koronavírus járvánnyal kapcsolatban

Németországi magyarok és a koronavírus hatásai az életükre

Koronavírus fertőzés Németországban: hogyan készüljenek fel a németországi magyarok?
Koronavírus fertőzés Németországban: hogyan készüljenek fel a németországi magyarok?

Németországban nagyon magas a Koronavírus-fertőzés, ami a német gazdaságban is nehézségeket okoz máris. Érdemes és fontos ezért időben felkészülni arra, hogy a Németországban élő magyarok életét hogyan fogják befolyásolni a betegséggel járó változások, mik lesznek annak következményei: hányan fertőződnek és betegszenek meg, hogyan alakulnak a határlezárások, lesz-e kijárási tilalom, hogyan reagálnak a munkaadók, lesznek-e elbocsátások. És mikor mit tud tenni a németországi magyar munkavállaló?

Frissítve: 2020.03.22. 20:00 óra


FONTOS! Alábbi információkat a német sajtóban (Spiegel Online, Focus Online) megjelent hírekből valamint hivatalos forrásokból (pl. Német Belügyminisztérium, Magyarország berlini nagykövetsége) gyűjtöttem ki a németországi magyarok tájékoztatása és segítése céljából. A gyakori és gyors változások miatt előfordulhatnak eltérések a valósághoz képest, ezért az itt leírt információk nem számítanak hivatalos információnak, a felelősséget a saját egészségéért, épségéért, anyagi biztonságáért mindenki maga viseli. Az információkból fakadó esetleges károkért a felelősséget kizárom.

A koronavírus betegséggel kapcsolatos általános tájékoztatás itt található

Melyik német tartományokban jelent meg eddig a koronavírus?

Minden német tartományban van már koronavírus fertőzőtt, az elmúlt napokban naponta 30%-nál is nagyobb mértékben nőtt a fertőzöttek száma Németországban. A leginkább érintett német tartományok, amelyekben sajnos már halálesetek is történtek: Baden-Württemberg (3807/21)*, Bayern (3650/21)*, Nordrhein-Westfalen (3545/6)* ill. egész Németország (18610/55)*. Inkább Nyugat-Németország a fertőzöttebb, de gyakorlatilag minden tartományban jelen van a koronavírus, és már Hessen, Rheinland-Pfalz és Schleswig-Holstein tartományokban is történt haláleset :(

*(fertőzöttek száma / elhunytak száma Németországban a 2020.03.22, 10:00 órai állapot szerint; az RKI oldalától eltérő statisztikák is olvashatók más forrásokból, általában magasabb németországi koronavírus fertőzöttségről és több elhunytról, ennek oka, hogy az adatok némi késedelemmel érkeznek be ill. kerülnek feltöltésre.)

A friss táblázat a Németországban koronavírus fertőzőttekről a Robert-Koch-Institut oldalán található (lásd link)

Hogyan befolyásolja az életet Németországban a koronavírus fertőzés?

 • FRISS! Gyülekezési tilalom (Kontaktverbot) egész Németországban 2020.03.23 0 órától kezdve egyelőre két héten keresztül  
  • tilos két főnél nagyobb csoportokban összegyűlni, kivéve a családokat és az egy háztartásban élőket
  • másokkal való közeli kapcsolat kerülendő
  • a nyilvánosságban min. 1,5 méter távolságot kell tartani egymáshoz (értsd lakótárson vagy családon kívüli személyekhez)
  • ellenőrzési és bírságolási jogot kapott a rendőrség és a rendfelügyelet (Ordnungsamt)
 • FRISS! Kijárási tilalom* van érvényben egész Bajorországban és Sachsenben, továbbá már napok óta néhány német, főleg észak-rajnai városban - de még nem egész Németországban! - a koronavírus fertőzések településen belüli magas száma és az emberek fegyelmezetlensége és csoportosulásai miatt. Gócpontok kialakulását akarják ezzel az intézkedéssel elkerülni.
  • *A kijárási tilalom betartását a német rendőrség ellenőrizni fogja
  • A kijárási tilalom nem jelenti azt, hogy ne lehetne a szabadban tartózkodni ill. a friss levegőn sportolni, ezt azonban csak egyedül vagy legfeljebb a családdal lehet közösen
  • A kijárási tilalom megszegéséért magas pénzbüntetés jár
  • Engedélyezett a munkába járás, amennyiben nem lehet otthonról végezni a munkát
  • Teljesen bezárják a vendéglátóhelyeket, kivétel ez alól a házhozszállítás, a to-go és a drive-in
  • Bezárnak a fodrászatok és a barkácsáruházak
 • Kijárási tilalom bevezetésére kerülhet sor rövidesen Baden-Württembergben és Saarlandban is, és szükség esetén akár további német tartományokra is kiterjesztheik a kijárási tilalmat, amennyiben az emberek nem tartják be azt a rendelkezést, hogy minél kevesebbet tartózkodjanak nyilvános, főleg zárt helyeken és csoportosan.
 • Egész Németországban érvényesek az alábbi rendeletek (a márc. 16-i rendeletek szerint):
  • NEM zárják be az élelmiszerboltokat, (heti) piacokat, kiszállítást, italboltokat, gyógyszertárakat, drogériákat, benzinkutakat, bankokat és takarékpénztárakat, postahivatalokat, fodrászatokat, ruhatisztítókat, mosószalonokat, újságárusokat, építőipari-, kertészeti és állateledel áruházakat, és a nagykereskedéseket. A vasárnapi nyitvatartást átmenetileg nem korlátozzák (tehát vasárnap is lehet vásárolni a fentiekben). A szolgáltatók és az iparosok továbbra is működhetnek.
  • Minden egészségügyi ellátóhely nyitva marad a megemelt szintű higiéniai elvárások betartása mellett, de korlátozzák a látogatást
  • minden egyéb üzlet, szabadidős- és szórakozóhely (pl. uszodák, bárok, játéktermek, könyvtárak, bárok, diszkók, stb.) kötelezően zárva tartanak.
  • TILOS a gyülekezés mindenféle egyesületi, sport- és szabadidős rendezvényen, népiskolai, zeneiskolai és egyéb képzési intézményekben, buszos utazásokon
  • Gyülekezési tilalom van érvényben minden egyházi intézményben, templomokban, zsinagógákban, mecsetben és egyéb vallási közösségben
  • Az iskolákat, óvodákat bezárja a legtöbb tartomány (ebben az esetben az egyik szülő igazoltan távol maradhat a munkahelyétől a hatályos törvény (§616 BGB) szerint, ha nincs más lehetőség a gyermek elhelyezésére; ha a gyermek betegszik meg, akkor a szülő 10 munkanapig maradhat otthon, egyedül nevelő szülőknél 20 napig, amit a munkáltató felé igazolni kell)
  • korlátozzák a menzák, éttermek, szállodák látogatását (pl. asztalok távolságának szabályozásával ill. látogatók számának korlátozásával) és higiéniai intézkedéseket vezetnek be; az éttermek és étkezdék nyitvatartását reggel 6 és este 6 óra közötti időre korlátozzák
  • A szálláshelyeken csak szükséges esetben, de semmiképpen sem turisztikai célú szállást adhatnak csak
 • nagy hiány van már most vérkonzervből, nagyon várják ezért a véradókat (biztonságos körülményeket biztosítanak a német véradó szolgálatnál (Blutspendedienst)
 • több politikus, parlamenti képviselő is megfertőződött, maga Angela Merkel, német kancellár asszony is önkéntes házi karanténba vonult két hétre
 • leállították a német labdarúgó bajnokság (Bundesliga) mérkőzéseit
 • A nyilvános rendezvényeket egész Németországban lemondták
 • a német kormány (Bundesregierung) különböző módon támogatja a munkáltatókat és vállalkozásokat Németországban, hogy a gazdasági kárt kordában tudja tartani

Lezárták Németországban a határokat? Utazhatnak még a magyar munkavállalók Németországba?

 • Németország a következő országhatárain és attól 30 km-es zónán belül vezetett be határellenőrzést márc. 16-án reggel 8 órától: Ausztria, Svájc, Luxemburg, Franciaország és Dánia. 
  • Németországba már csak Ausztrián keresztül lehet Magyarországról eljutni, ill. fordítva.
  • A német határon német állampolgárokat, ingázó külföldi munkavállalókat és áruforgalmat engednek csak át, valamint azon személyeket, akiknek "nyomós oka" van a határ átlépésére. A nyomós ok fogalmát nem részletezték, de pl. a határ túloldalán való bevásárlás nem az, a magyarok számára a németországi tartós lakhellyel rendelkezés ill. munkavégzés viszont nyomós ok! Mindenki mást visszafordítanak.
  • FRISS! FONTOS! A munkavállalók tartsanak maguknál a határellenőrzéshez megfelelő igazolást (aktuális munkáltatói igazolás, munkaszerződés. Fontos! Német nyelvű vagy kétnyelvű kell legyen az igazolás).
  • FRISS Ha csak most akarsz kimenni Németországba dolgozni, de még nincs szerződésed, a határzár miatt nem fognak kiengedni!
 • Magyarország a határait Szlovénia és Ausztria felé ellenőrzi (részletes és aktuális információk a határellenőrzésről itt). Az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkező magyar állampolgárok csak abban az esetben léphetnek be Magyarország területére, ha vállalják a hatósági házi karantén feltételeit. Németországból hazatérő magyar munkavállalók eddigi információk szerint nem kerülnek karanténba, csak ha a határon elvégzett egészségügyi vizsgálatok felvetik a fertőzöttség gyanúját.
 • Csehország lezárta a határait a Németország és Ausztria felől érkezők számára. Csak a Csehországban bejelentett lakcímmel élőket engedik be.
 • Szlovákia teljesen lezárta a határait a magyarok számára.
 • Ausztria több helyen lezárta a határt Magyarország felé a koronavírus miatt. Nickelsdorf, Klingenbach, Heiligenkreuz átkelők maradnak nyitva, a magyar és az osztrák állampolgárok még a pomogyi (Pamhagen), a sopronkeresztúri (Deutschkreutz), a rőtfalvai (Rattersdorf), a csajtai (Schachendorf) és az monyorókeréki (Eberau) átkelőt használhatják. 
  • Ausztrián áthaladhatnak még a turisták, amennyiben biztosított, hogy megállás nélkül áthaladnak rajta. Ehhez az osztrák határon ellenőrizhetik a benzintank állását.
  • Az Ausztriában való tartózkodáshoz (de nem a megállás nélküli áthajtáshoz) 4 napnál nem régebbi, mikrobiológiai leletet tartalmazó angol, olasz vagy német nyelvű orvosi igazolás szükséges.

Mi a németországi magyar munkavállalók teendője, lehetősége, ha a koronavírus miatt bajba kerülnek?


 • Saját biztonsága érdekében minden kiutazásakor javasolt a Magyar Konzuli Szolgálat oldalán regisztrálni, az ügyeleti központ elérhetőségein lehet segítséget kérni bajba jutás esetén
 • FRISS! ha megbetegszik: munkáltatónál és az AOKnál (vagy más Krankenkassénál, ahol tag) joga van ÉS be kell jelenteni és le kell igazolni az orvos által a betegséget (akár koronavírus, akár más b etegségről legyen szó). A legfrissebb infó, hogy egy különleges rendelkezés szerint felsőlégúti panaszoknál NEM kell személyesen elmenni a háziorvoshoz, elegendő telefonon jelezni neki, ő pedig jogosult kiírni táppénzre a beteget, akkor is, ha nem koronavírus tünetei állnak fenn. Betegség esetén 6 héten keresztül a munkáltató fizeti tovább a dolgozó teljes(!) fizetését, a 7. héttől kezdve fizeti a betegbiztosító (Krankenkasse) a munkavállaló nettó jövedelmének a 70%-át.
 • FRISS! Ha bajban van a munkáltató, mert sok megrendelést mondtak vissza, akkor lehetősége van rövidített munkaidővel, ún. Kurzarbeit-ban foglalkoztatni a munkavállalót. Ezt a munkaadónak be kell jelentenie a német munkaügyi hivatalnál, a munkavállalónak nincs teendője. Ebben az esetben a munkavállaló a fizetése 60%-át kapja, gyermekesek, akik kapnak német családi pótlékot, a 67%-át.
 • ha felmondják vagy felmondja a munkaviszonyát: a változást be kell jelenteni a Familienkassénak + lehetőség van munkanélkülinek is bejelentkezni (lásd még alább)
 • FRISS! bejelentett munkanélküli lehet az a munkavállaló, aki németországi társadalombiztosítással rendelkezik (vagyis, ha német cégnél állt alkalmazásban és a jövedelméből levonták a Sozialversicherungot (ez nem ugyanaz, mint a Krankenkasse!). A munkanélküliség idejére is jár a német családi pótlék, ezért a Familienkassénak is be kell jelenteni a változást
 • ha átmenetileg fizetett szabadságra megy, nem szükséges semmit tenni, mivel/ha a munkaviszony ezzel nem szűnik meg
 • ha fizetés nélküli szabadságra küldik: be lehet jelentkezni munkanélkülinek (lásd fent)
 • ha végleg hazajön, tehát felmondja a munkaviszonyát > változásbejelentés szükséges


Mi a Németországban vállalkozók teendője, lehetősége a koronavírus miatti gazdasági nehézség esetén?

 • FRISS! A német kormány 40 milliárd EUR értékben támogatni fogja a legkisebb vállalkozásokat: 10 Mrd. EUR érték közvetlen támogatással, 30 Mrd. hitellel (részletek kidolgozás alatt)
 • könnyítéseket kapnak a munkáltató cégek a részmunkaidős foglalkoztatáshoz (Kurzarbeitergeld), ezzel akarják a munkavállalókat megvédeni a munkanélküliségtől, pl. több cég veheti igénybe, ill. ha egy céget 10% fölött érint az elbocsátás, jövedelemkiesés veszélye, valamint a munkáltató kérvényére a BfA (német munkaügyi hivatal) fizetheti a munkáltató helyett a járulékokat és a részmunkaidő miatt kieső nettó-jövedelem 60%-át (gyerekes munkavállalóknál a 67%-át)
 • a vállalkozónak lehetősége van adófizetési kötelezettségének halasztását kérelmezni a német adóhatóságnál (Steuerstundung), amennyiben nyomós oka van erre, mint pl. a Koronavírus járvány miatti megbízások elmaradása, visszamondása (Tipp: ez visszamenőleg nem lehetséges!). A német adóhivatalt (Finanzamt) utasították, hogy "ne legyen az engedélyek kiadásánál annyira szigorú".
 • a fizetésképtelenség miatti kényszerfelszámolásokat év végéig felfüggesztik
 • a német gazdaságpolitika vezetői segélyhitelek kiadásáról döntöttek korlátlan mennyiségben, amelyet az állami KfW pénzintézetnél lehet kérvényezni (Kreditanstalt für Wiederaufbau), és amely hitelekre az állam vállal garanciát

Mi változik a koronavírus fertőzés miatt a német családi pótlék ügyintézéssel kapcsolatban?

Fontos változás a Familienkasséknál a német családi pótlék ügyintézésben
Fontos változás a Familienkasséknál a német családi pótlék ügyintézésben

 • FRISS! A Familienkassék működnek, de...
 • - csak online: emaileket, leveleket fogadják, feldolgozzák
  - személyes ügyfélszolgálat szünetel: A német családi pótlékkal kapcsolatos minden ügyintézés megoldható postai úton, sok minden elektronikusan (emailben), nem kell és most nem is javasolt bemenni.
  - telefonos ügyfélszolgálat túlterhelt, ezért NE hívja őket senki! (Úgyse szoktak érdemben választ adni )
 • A német családi pótlék havonta rendszeresen történő utalása biztosított (kifizetési/utalási időpontok itt), azt a vírus miatti járvány nem korlátozza: ha nem kapja meg a havi családi pótlékot, akkor a leállításnak más oka van. (Itt vegye fel velem a kapcsolatot.)
 • A német családi pótlék ügymenetben rövidesen bevezetésre kerül néhány változás, amellyel segítek az ügyfeleknek elkerülni a személyes ügyintézést a hivatalokban. Erről az érintett ügyfeleket emailben tájékoztatom.
 • Személyes ügyintézésre nálam eddig sem volt lehetőség, mivel nem életszerű, így ebben nincs változás.
Ha német családi pótlékkal, bármilyen német levelezéssel, pl. AOK-ügyben vagy a változásbejelentésben segítségre van szüksége, itt keressen meg (nem baj, ha nem nálam intézte korábban az egész német családi pótlék ügyét):

 vagy Messengeren:  https://m.me/nemetcsaladipotlek.hu
vagy hívjon bátran (telefonszám vagy visszahívás kérés jobbra fenn)


Reméljük, hogy minél hamarabb túl leszünk a vírusfertőzés okozta bonyodalmakon, és egészségesen megússzuk.

Frissítve: 2020.03.22. 20:00 óra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ez a weboldal a német családi pótlék (Kindergeld) különbözet jogosultságával, igénylésével és ügyintézésével kapcsolatban nyújt segítséget. Amennyiben kérdése van vagy hozzá kíván szólni, azt örömmel fogadjuk, de kérjük, hogy azt kulturáltan tegye. Fenntartjuk a jogot arra, hogy a méltatlan hozzászólásokat töröljük.