Német adókategória váltás gyermek adókedvezmény igénybevételéhez

Összefoglaló a német adókategória váltással, a 3-as Steuerklasse-val, ill. a német adózással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról


Mit érdemes tudni német adózással és német adókategória váltással kapcsolatban?
Mit érdemes tudni német adózással és német adókategória váltással kapcsolatban?


  • Mit kell tudni az 1-es és a 3-as adóosztályról (Steuerklasse 1 und 3)?
  • Miért és mikor érdemes német jövedelemadó kategória váltást kérvényezni, mik a módosítás feltételei, következményei?
  • Milyen kérvényt kell benyújtani a német adókategória váltáshoz?

Alábbi információk a Németországban munkaviszonyban ill. kiküldetésben dolgozó magyarokra vonatkozik, vállalkozók esetében eltérések lehetségesek.

Frissítve: 2021.05.20

A német adókategória váltással (és adóbevallással) kapcsolatos fő tudnivalók

A német adókategória váltással kapcsolatban fontos tudni minden Németországban - akár német cégnél, akár magyar cég által kiküldetésben foglalkoztatott - alkalmazottként dolgozó magyar esetében, hogy
  • a munkavállalókat minden év elején automatikusan az 1-es adókategóriába sorolják (vissza)(adókategória típusokat lásd alább) > erősen javasolt az első bérjegyzéken ellenőrizni (Lohnabrechnung -> a többi lehetséges német fogalmat ehhez lásd még a német családi pótlék szótárban)
  • az adókategória váltást minden évben egyszer lehet módosítani, ehhez kérvényt kell benyújtani az illetékes német adóhivatalhoz (Finanzamt) > ebben szükség esetén tudok segíteni
  • munkavállalóknak alapvetően nem kötelező adóbevallást benyújtaniuk Németországban
  • DE: Aki adókategória váltást kérvényez, annak onnantól kezdve kötelező adóbevallást benyújtania a következő évben
  • Aki adóbevallást nyújt be az egyik évben, onnantól minden évben köteles adóbevallást benyújtani (függetlenül attól, hogy kérvényezte-e az adókategória váltást egy adott évben vagy sem)

A 6 adókategória (Steuerklasse) a német adózási rendszerben

  1. Steuerklasse (adókategória) 1: egyedülálló személyek, nötlenek, hajadonok esetében, valamint ha a szülők egyike Németországban él, a másik Magyarországon
  2. Steuerklasse (adókategória) 2: a gyereküket egyedül nevelő szülők
  3. Steuerklasse (adókategória) 3: (Magyarországon) közös háztartásban élő házaspárok esetében, ha az egyik házastárs nem dolgozik vagy keveset keres. Ha a szülő a 3-as adókategóriába kerül (kérvényére), akkor a házastársát automatikusan az 5-ös adókategóriába sorolják. (Kivéve, ha a házastárs Magyarországon él, mivel ott adózik, nem Németországban)
  4. Steuerklasse (adókategória) 4: akkor érdemes ezt választani amikor mindkét házastárs egy háztartásban él ÉS mindketten németországi - nagyjából egyforma! - jövedelemmel rendelkeznek.
  5. Steuerklasse (adókategória) 5: Ha a házastárs 3-as adókategóriába került, akkor az alacsony jövedelmű házastársát ebbe az adókategóriába sorolják
  6. Steuerklasse (adókategória) 6: A főállás mellett másodállás (kivéve Minijob) megléte esetén

Miért ill. mikor érdemes kérvényezni az adókategória váltást Németországban?

Mint már írtam, a magyar munkavállalókat a munkaviszonyuk megkezdésekor, valamint minden év elején automatikusan az 1-es adókategóriába sorolják.

Házastársak esetében a magasabb jövedelmű (általában a Németországban dolgozó) szülőt a 3-as adókategória, a Magyarországon maradt ill. a szintén Németországban élő, de alacsonyabb jövedelmű esetében az 5-ös adókategória javasolt. A házasságot a házassági anyakönyvi kivonattal (egyszerű másolat elég) kell igazolni.

Ha a két szülő jövedelme nagyjából azonos mértékű, akkor mindkettő részére a 4-es adókategóriára váltás javasolt.

A 6. adókategória szerint általában a mellékállást adóztatják meg (kivéve az adómentes Minijob). Ebben az adókategóriában vonják le a legtöbb adót.

Fontos! A 3-as adókategória esetén előfordulhat, hogy az adóbevallás után adótartozást állapít meg az adóhivatal, ezért mindenképpen érdemes az (első) adókategória váltás előtt az adótanácsadóval konzultálni.

Élettársak is válthatnak a 3-as adókategóriába vagy csak házastársak?

Az élettársak egyedülálló személynek (szingli) minősülnek, akkor is, ha Magyarországon bejelentett élettársként vannak regisztrálva, így ők az 1-es adókategóriába tartoznak és nem válthatnak a 3-asba. Így csak házastársak esetében van mód az adókategória váltásra, amelyben az egyik a 3-as, a másik az 5-ös adókategóriába kerül, kérvényezés után.

Mi a következménye, ha az adókategória váltást nem kérvényezi vagy nem kérvényezheti?

Ha nem vált adókategóriát, akkor továbbra is az 1-es adókategória (Steuerklasse) szerint fogják levonni a jövedelemadót (Lohnsteuer) a bruttó fizetésből, vagyis alacsonyabb nettó fizetést visz haza, mint adókategória váltással.

DE: Az adóbevallásban utólag is érvényesíthető a német családi adókedvezmény (Kinderfreibetrag), valamint sok egyéb költség, pl. kettős háztartás fenntartása, utazási költség, munkaruha, szállás. Javasolt díjmentes kalkulációt kérni egy adótanácsadótól, hogy érdemes-e adóbevallást készíttetni (a következő évben), vagyis jár-e adóvisszatérítés és várhatóan mekkora összegben. Az adóvisszatérítés során utólag visszajár az a gyerek(ek) után járó adókedvezmény, amit az adókategória váltással eleve minden hónapban megkapna. Tehát nem veszíti el, csak utólag fogja megkapni.

Pénzt akkor veszít, hogyha Németországban dolgozó házasként van gyermeke, de nem kérvényezi az adókategória váltást ÉS nem is nyújt be adóbevallást (ill. adóvisszatérítés kérvénnyel nem él).

A fenti információk tájékoztató jellegűek, nem teljeskörűek, egyénenként eltérhetnek, tehát nem minősülnek tanácsadásnak, így (kivételesen) nem vállalok érte felelősséget, mindenképpen javasolt adótanácsadóhoz fordulni. Az ezzel kapcsolatos felelősséget kizárom.

Amennyiben ismert, hogy mely adókategóriába kéri a váltást, úgy azonban szívesen segítek az adókategória váltás nyomtatvány kitöltésében.

Frissítve: 2021.05.20

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ez a weboldal a német családi pótlék (Kindergeld) különbözet jogosultságával, igénylésével és ügyintézésével kapcsolatban nyújt segítséget. Amennyiben kérdése van vagy hozzá kíván szólni, azt örömmel fogadjuk, de kérjük, hogy azt kulturáltan tegye. Fenntartjuk a jogot arra, hogy a méltatlan hozzászólásokat töröljük.