Német családi pótlék tények és tévhitek - igaz vagy nem igaz? 1. rész

Német családi pótlék tények és tévhitek
Német családi pótlék tények és tévhitek

Rengeteg tévhit és pletyka kering a német családi pótlék körül a németországi magyarok között...

De melyik az álhír, és mi az igazság a német családi pótlékról?


  • Összegyűjtöttem a tipikus kérdéseket és rossz válaszokat, itt megtudod a jó választ is
  • megtudod azt is, miért bízhatsz meg épp az itt leírtakban, 
  • és elárulok 3 egyszerű alapszabályt, miről ismerd fel, hogy igaz vagy nem igaz, amit a német családi pótlékról mondanak.

Tények és tévhitek a német családi pótlékról:

Frissítve: 2020.02.15.


Nagyon sok magyar család nem igényelte meg a német családi pótlékot, sok ezer eurótól esett el, mert nem hitte el, hogy neki tényleg jár. Ugyanakkor azt elhitte, hogy neki nem jár...

Miért bízhatsz meg a német családi pótlékról itt leírtakban?


  • A törvényekből indulok ki: A német családi pótlék jogosultságot EK-jogszabályok és német ill. magyar törvények szabályozzák, egyértelműen lehet tudni, melyik esetben mi igaz és mi nem
  • Anyanyelvi német nyelvismeretemet 14 év németországi tartózkodásom során szereztem (incl. gimnázium, főiskola, több munkahely)
  • Tapasztalat 2013 óta foglalkozom Kindergeld ügyek intézésével, fordításával, több mint 2000 családdal volt dolgom, az elváltaktól a NATO-katonák ügyéig mindenféle komplikált ügyet megoldottam már
  • Odafigyelés: ügyfeleim eseteit egyenként átnézem, a német családi pótlék ügyintézésem része a tanácsadás, személyre szabottan, az ügyeket a pénz kifizetéséig és a határozat leellenőrzéséig követem (sőt, azon is túl van még vele teendő), ezekből egyértelműen látszik, mi működik és mi nem.
  • Garancia: a teljes német családi pótlék ügyintézést velem intéző ügyfeleimnek pénzvisszafizetési garanciát vállalok. Ezt kamu információkra, féligazságokra támaszkodva bolond lennék vállalni...


3 alapszabály a német családi pótlék hírekkel kapcsolatban

Bárki bármit mond neked a Kindergeld jogosultságról, ezt a 3 szabályt kövesd, hogy megbizonyosodj arról, igaz vagy hamis az információ - túl azon, hogy használd a józan eszed ;-) :

  • kérdezz rá, honnan veszi az információt, mi a forrás, hol olvasta, ki mondta neki: itt már sokan bizonytalan válaszokat adnak, hogy "XY-tól hallottam", "egyik kollégám mondta", stb. Ez minimum gyanús... főleg, ha le akarnak beszélni a német családi pótlékról, mivel az az esetek többségében jár. A Kindergeld jogosultságról bővebben itt olvashatsz)
  • kérd el tőle a törvénycikket, vagy legalább a weboldal címét, ahol olvasta a hírt, és vagy nézz, olvass utána vagy ha nagyon kétes, küldd el nekem, DE:
  • előbb nézd meg az általam gyűjtött német családi pótlék tévhit-listában, hogy szerepel-e a rendelkezésedre álló információt megerősítő vagy cáfoló tény
  • (+1: ha nem találod a listában, akkor kérdezz rá bátran! Írj nekem Messengeren ill. Facebookon: https://m.me/nemetcsaladipotlek.hu

Tények és tévhitek a német családi pótlékról

Tévhit: Csak a Németországban élő szülő tudja megigényelni a német családi pótlékot.

Vannak, akik ezt úgy fogalmazzák meg, hogy csak édesapa tudja megigényelni a Kindergeldet. Ez abból következik, hogy általában - de nem mindig! - az édesapák dolgoznak Németországban.

A fenti állítás csak részben igaz, de nem teljesen! És ez a lényeg: vannak helyzetek, amikor NEM a Németországban dolgozó szülő igényelheti meg a német családi pótlékot, hanem a gyermeket nevelő szülő. Ilyen pl. ha a szülők már nem élnek együtt, tehát a kint élő szülőnek nincs közös lakcíme a gyerek(ek)kel.

Nem mindegy tehát, hogy kinek a nevére adod be a német családi pótlék igénylést!

Tévhit: Elváltaknak, külön élőknek nem jár a német családi pótlék

Az előzőkben leírtakhoz szorosan kapcsolódik, és ez is egy tipikus álhír. A szomorú ráadásul, hogy ezt a T. Konkurencia is sokszor állítja. Én viszont állítom, sőt száznál több család esetével tudom bizonyítani, hogy elváltak, tartósan külön élők esetében is jár a német családi pótlék. Itt írtam is erről külön is.
A lényeg: Teljesen mindegy, milyen családi állapotban élnek a gyermek szülei, az nem befolyásolja, hogy jár-e a gyermek után a német családi pótlék. Közvetve viszont befolyással van arra, hogy kinek jár, vagyis ki igényelheti meg! Olvasd el a belinkelt cikket, s megérted. Vagy kérdezz meg engem, s kibogozzuk az ügyedet!

Tévhit: Csak a Németországban élő gyermekek után jár a német családi pótlék

Ez NEM igaz! Nagyon sok gyermek él Magyarországon, akiknek az egyik szülője Németországban él tartósan, ott dolgozik, de az itthon élő gyermekek után a német állam ugyanúgy kifizeti a német családi pótlékot. Ez egyetlen különbség az lehet, hogy ha itthon pl. édesanya jogszerűen megkapja a magyar családi pótlékot, akkor a németek csak a különbözetet fizetik ki. (Mikor vonják meg a magyar családi pótlékot?) De olyan nincs, hogy azért nem jár a német családi pótlék, mert a gyermek Magyarországon él. Annak akkor más oka lehet, pl. hogy már nagykorú és nem tanul.

Tévhit: Nem jár a német családi pótlék, ha nincs bejelentett lakcímem Németországban

Ez is egy klasszikus... 
Gondolkozz el egy kicsit: mi van a kamion- és buszsofőrökkel? Ők heteken keresztül úton vannak, panzióban, esetleg a kamionban alszanak, nincs értelme fenntartani számukra egy lakást, így nincs is bejelentett lakcímük Németországban. Akkor nekik nem jár a német családi pótlék?! De igen, nekik is jár! Mert...

Nem kötelező feltétel a német családi pótlék igényléséhez, hogy Németországban bejelentett lakcímmel rendelkezz! Ha ugyanis nincs kint lakcímed, akkor a törvény szerint azt kell megvizsgálni, hogy korlátlanul adóköteles vagy-e Németországban. Ez azt jelenti, hogy több, mint hat hónapja élsz Németországban és ott fizeted meg a személyi jövedelemadót (Lohnsteuer). Ezt a német adóhivatal tudja leigazolni egyébként. Ha ezt tudod igazolni, akkor német lakcím nélkül is megkaphatod a Kindergeldet.

Tévhit: Nem jár a német családi pótlék, ha már nem élek Németországban 

Ez így egy tipikus féligazság! Vagyis abban van a tévedés, hogyha alapvetően eleget teszel/tettél a német családi pótlék jogosultsági feltételeinek, de utólag igényled meg, akkor legfeljebb 6 hónapra visszamenőleg ezt megteheted még, akkor is, ha már nem élsz ill. nem dolgozol kint. Persze jobb, ha már a kinntartózkodásod alatt megigényled, mert akkor kezdettől fogva meg is tudod kapni. De utólag is megkaphatod, max. 6 hónapon belül, csak ebben az esetben épp elveszíthetsz sok hónapnyi kifizetést. Érdemes tehát minél hamarabb benyújtanod az igénylést.

Tévhit: Nem jár a német családi pótlék, ha az igénylés ideje alatt, de a Familienkasse határozata előtt hazajövök

NEM a határozat meghozatalának időpontja számít, hanem az igénylés beérkezésének időpontja ahhoz, hogy német családi pótlékot kaphass. Ha megfelelsz a jogosultsági feltételeknek, pl. megvan a 183 nap munkaviszonyod, már benyújtottad az igénylést, de közben - a 183 nap után - mégis haza kell jönnöd, akkor az igénylést megelőző legfeljebb 6 hónapra visszamenőleg időponttól kezdve az utolsó munkanapod hónapjáig bezárólag jár a német családi pótlék. Azt akkor is meg kell kapnod, ha közben hazajössz vagy elmész más országba dolgozni. Nyilván, a változást fontos, sőt kötelező(!) bejelentened a Familienkassénak. 
Megj.: Változásbejelentéssel kapcsolatban is tudok segíteni. Írj rám Messengeren ill. Facebookon: https://m.me/nemetcsaladipotlek.hu

Tévhit: Minél később kapok határozatot a német családi pótlékról, annál több hónapnyi pénzt veszítek

Mint azt eggyel fentebb is írtam: a német családi pótlék igénylés beérkezésének időpontja számít, nem a határozat meghozatalának időpontja.


További tévhitek és álhírek a német családi pótlékról rövidesen...

Frissítve: 2020.02.15.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ez a weboldal a német családi pótlék (Kindergeld) különbözet jogosultságával, igénylésével és ügyintézésével kapcsolatban nyújt segítséget. Amennyiben kérdése van vagy hozzá kíván szólni, azt örömmel fogadjuk, de kérjük, hogy azt kulturáltan tegye. Fenntartjuk a jogot arra, hogy a méltatlan hozzászólásokat töröljük.