Német családi pótlék lemondása, megszüntetése, visszafizetés

Mi a teendő, hogyha meg akarjuk szüntetni a német családi pótlékot?

Német családi pótlék lemondása - változás bejelentése a Familienkassénál

Német családi pótlék lemondása - változás bejelentése a Familienkassénak

  • Mikor kell kérvényezni a német családi pótlék megszüntetését?
  • Mit és hogyan kell bejelenteni a Familienkassénak a lemondáshoz?
  • Mit kell tenni, hogy a Familienkasse ne utalja tovább a német családi pótlékot?
  • Hogyan lehet elkerülni a tartozást a Familienkasse felé?
  • Mikor kell a német családi pótlékot visszafizetni?
  • Mi a német családi pótlék lemondásának a menete?
Frissítve: 2023.09.27.


Milyen esetben kell bejelenteni a német családi pótlék lemondását?

  • ha a munkavállaló németországi munkaviszonya megszűnik / megszűnt és nem marad Németországban
  • ha kiküldetésben dolgozott Németországban, és a németországi munka nem a tervezett időpontban, tehát pl. idő előtt ér véget
  • ha a nagykorú gyermek a Familienkasse felé már leigazolt idő előtt(!) befejezi, ill. abbahagyja az iskolát és pl. elmegy dolgozni

Milyen esetben kell bejelenteni a német családi pótlék lemondását ÉS egyben újraigényelni azt?

    Ha megváltozik a német családi pótlékra jogosult személye, akkor az eddig jogosult részére le is kell mondani, az új jogosult számára és nevére pedig újra meg kell igényelni a német családi pótlékot az alábbi esetekben:
    • ha családi állapot változás (pl. válás) történik, vagyis ha pl. eddig édesapa volt a jogosult, de a szülők elválnak, ÉS ezentúl édesanya és a gyermek(ek) külön lakcímen élnek, akkor édesanya lesz a jogosult
    • ha a szülők összeházasodnak és a gyermek(ek) a Németországban élő szülővel egy háztartásba (lakcímre) kerül(nek)
    • ha az eddig közös lakcím (háztartás) megszűnik (akár válás/szakítás nélkül is)
    • ha az egész család eddig Németországban élt, az egyik szülő és a gyermek(ek) hazaköltöznek, a másik szülő viszont továbbra is Németországban él és dolgozik, akkor bizonyos esetekben szükség lehet új igénylésre is (ezt kérem külön jelezni ügyintézésnél, mert pontosításra szorul) 

    Mikor NEM kell lemondani a német családi pótlékot?

    alábbi esetekben a Familienkasse automatikusan leállítja a német családi pótlék folyósítását, tehát nem kell külön lemondani azt (bár ha mégis lemondja, baj nem származik belőle): 
    • ha határozott idejű szerződéssel dolgozott kint, arról tud a Familienkasse, és a szerződés nem lett meghosszabbítva vagy nem változott határozatlanná, akkor nem kell külön lemondani
    • ha kiküldetésben dolgozott Németországban, és az a tervezett időpontban ér véget, amelyről a Familienkasse is tud (ha a kivárás után visszamegy dolgozni, akkor új igénylést kell benyújtani)
    • ha a nagykorú gyermek az iskoláját a tervezett és a Familienkasse felé leigazolt időpontban fejezi be, tehát nem folytatja a tanulmányát, szakképzését (Viszont, ha továbbtanul, pl. érettségi után, akkor változásként be kell jelenteni)

    Változások, amelyeket a Familienkasse felé be kell jelenteni, de NEM kell megszüntetni a német családi pótlékot

    Nem kell lemondani a német családi pótlékot akkor, ha a jogosultság továbbra is fennáll (lásd alábbi esetek). Ilyenkor csupán a változást kell bejelenteni a Familienkessénak:
      • ha németországi munkaviszonya megszűnik ugyan, DE bejelentkezett Németországban munkanélkülinek; ez esetben tovább jár a Kindergeld
      • ha kiküldetésben dolgozott Németországban, de a német cég átvette a dolgozót, tehát mostantól nem kiküldetésben, hanem német szerződéssel és társadalombiztosítással (Sozialversicherung = beteg- ÉS nyugdíjbiztosítást is kint fizeti meg)) dolgozik
      • ha a nagykorú gyermek iskolát vált

      Mikor (milyen időpontban) kell lemondani a német családi pótlékot?


      Mi történik, ha nem jelenti be a német családi pótlék jogosultság végét? Mikor kell visszafizetni a német családi pótlékot?

      A Familienkasse a nála lévő adatok szerint folyamatosan folyósítja a német családi pótlékot, amíg az arra való jogosultságot igazoltnak látja. A jogosult köteles minden változást bejelenteni a Familienkassénak. Amennyiben ezt elmulasztja vagy túl későn teszi meg, úgy jogosulatlanul kapja tovább a német családi pótlékot, amit akkor vissza kell fizetnie a Familienkassénak.

      FONTOS! Túlfizetésnél nem kell és nem szabad automatikusan visszautalni a pénzt, mert elszámolási probléma lesz belőle. Mindenképp meg kell várni, amíg a Familienkasse határozatot hoz a visszafizetésről, egyben jelzi a visszautalandó német családi pótlék összeget és az utalás módját.

      Hogyan kell lemondani a német családi pótlékot, mi a lemondás módja?

      A német családi pótlékról való lemondást egy német nyelvű emailben ill. postai levélben vagy egy változásbejelentő nyomtatványon kell megtenni, csatolva hozzá a jogosultság megszűnését kiváltó változás megfelelő igazolásait.

      Amennyiben szüksége van segítségre a német családi pótlék megszüntetésben, 
      • megírom Önnek a szükséges változásbejelentőt
      • küldök Önnek egy pontos listát a benyújtandó igazolásokról
      • megírom a szükséges teendőket
      • a megbízás díja: 7500 Ft

      Ehhez az alábbi adatokra lesz szükségem, de fontos, hogy
      Az adatai elküldését követően 
      kap egy emailt, amelyben meg kell erősítenie a megrendelését, utána
      azonnal megküldöm emailben a német családi pótlék lemondásához szükséges igazolások listáját
      - valamint a díjfizetéssel kapcsolatos tudnivalókat.



      Az adatai elküldését követően 
      - kap egy emailt, amelyben meg kell erősítenie a megrendelését, utána
      - azonnal megküldöm emailben a német családi pótlék lemondásához szükséges igazolások listáját
      - valamint a díjfizetéssel kapcsolatos tudnivalókat.

      Ha kérdése van, nem bízik a csak online rendelésben, 
      természetesen bátran kérjen tőlem segítséget emailbenmessengeren vagy telefonon.

      Mi történik majd a német családi pótlék lemondása után?

      • Miután megküldte a német családi pótlék lemondásról szóló változásbejelentést, a Familienkasse 1-2 hónapon belül megszünteti a kifizetést és erről határozatot küld.
      • Ha a jogosultság végdátuma után történik a folyósítás megszüntetése, akkor túlfizetés keletkezik, amit a Familienkasse vissza fog követelni Öntől.
      • FONTOS! Túlfizetésnél nem szabad automatikusan visszautalni a pénzt, mert elszámolási probléma lesz belőle. Mindenképp meg kell várni, amíg a Familienkasse jelzi a visszautalandó német családi pótlék összeget és az utalás módját. Várja meg a Familienkasse levelét. Szükség esetén bátran kérjen tőlem segítséget emailben, messengeren vagy telefonon.
      • TIPP: Ne felejtse el és ne bízza a munkáltatójára a lakcímkijelentést és a betegbiztosítás (Krankenkasse) felmondását, mert nem minden esetben intézik el (jól, időben, meg egyáltalán)!

      Frissítve: 2023.09.27.

      Nincsenek megjegyzések:

      Megjegyzés küldése

      Ez a weboldal a német családi pótlék (Kindergeld) különbözet jogosultságával, igénylésével és ügyintézésével kapcsolatban nyújt segítséget. Amennyiben kérdése van vagy hozzá kíván szólni, azt örömmel fogadjuk, de kérjük, hogy azt kulturáltan tegye. Fenntartjuk a jogot arra, hogy a méltatlan hozzászólásokat töröljük.