Német családi pótlék lemondása, megszüntetése

Mi a teendő, hogyha meg akarjuk szüntetni a német családi pótlékot?

Német családi pótlék lemondása - változás bejelentése a Familienkassénál

Német családi pótlék lemondása - változás bejelentése a Familienkassénak

 • Mit, mikor és hogyan kell bejelenteni a Familienkassénak a lemondáshoz?
 • Mit kell tenni, hogy a Familienkasse ne utalja tovább a német családi pótlékot?
 • Mi a német családi pótlék lemondásának a menete?
Frissítve: 2020.09.21.


Milyen esetben kell bejelenteni a német családi pótlék lemondását?

 • ha a munkavállaló németországi munkaviszonya megszűnik / megszűnt és nem marad Németországban
 • ha kiküldetésben dolgozott Németországban, és a németországi munka nem a tervezett időpontban, tehát pl. idő előtt ér véget
 • ha a nagykorú gyermek a Familienkasse felé már leigazolt idő előtt(!) befejezi, ill. abbahagyja az iskolát és pl. elmegy dolgozni
 • ha családi állapot változás (pl. válás) vagy a közös lakcím változása, pl. megszűnése miatt megváltozik a jogosult személye, vagyis ha pl. eddig apa volt a jogosult, de elválnak, külön lakcímen élnek ezentúl, és anya lesz a jogosult (lásd még német családi pótlék jogosultság feltételei)

Mikor NEM kell lemondani a német családi pótlékot?

alábbi esetekben a Familienkasse automatikusan leállítja a német családi pótlék folyósítását, tehát nem kell külön lemondani azt (bár ha mégis lemondja, baj nem származik belőle): 
 • ha határozott idejű szerződéssel dolgozott kint, arról tud a Familienkasse, és a szerződés nem lett meghosszabbítva vagy nem változott határozatlanná, ezért nem kell külön lemondani
 • ha kiküldetésben dolgozott Németországban, és az a tervezett időpontban ér véget, amelyről a Familienkasse is tud
 • ha a nagykorú gyermek az iskoláját a tervezett és a Familienkasse felé leigazolt időpontban fejezi be, tehát nem folytatja a tanulmányát, szakképzését (Ha továbbtanul, pl. érettségi után, akkor ez a teendő)

Változások, amelyeket a Familienkasse felé be kell jelenteni

hogy a német családi pótlék jogosultság továbbra is igazolva legyen:
  • ha németországi munkaviszonya megszűnik ugyan, DE bejelentkezett kint munkanélkülinek, mert akkor tovább jár a Kindergeld
  • ha kiküldetésben dolgozott Németországban, de a német cég átvette a dolgozót, tehát mostantól nem kiküldetésben, hanem német szerződéssel és társadalombiztosítással dolgozik
  • ha a nagykorú gyermek iskolát vált

  Mikor kell lemondani a német családi pótlékot?


  Mi történik, ha nem jelenti be a német családi pótlék jogosultság végét? Mikor kell visszafizetni a német családi pótlékot?

  A Familienkasse a nála lévő adatok szerint folyamatosan folyósítja a német családi pótlékot, amíg az arra való jogosultságot igazoltnak látja. A jogosult köteles minden változást bejelenteni a Familienkassénak. Amennyiben ezt elmulasztja vagy túl későn teszi meg, úgy jogosulatlanul kapja tovább a német családi pótlékot, amit akkor vissza kell fizetnie a Familienkassénak.

  FONTOS! Túlfizetésnél nem kell és nem szabad automatikusan visszautalni a pénzt, mert elszámolási probléma lesz belőle. Mindenképp meg kell várni, amíg a Familienkasse jelzi a visszautalandó német családi pótlék összeget és az utalás módját.

  Hogyan kell lemondani a német családi pótlékot, mi a lemondás módja?

  A német családi pótlékról való lemondást egy német nyelvű emailben ill. postai levélben vagy egy változásbejelentő nyomtatványon kell megtenni, csatolva hozzá a jogosultság megszűnését kiváltó változás megfelelő igazolásait.

  Amennyiben szüksége van segítségre, 8000 Ft díj ellenében 
  • megírom Önnek a szükséges változásbejelentőt
  • küldök Önnek egy pontos listát a benyújtandó igazolásokról
  • megírom a szükséges teendőket

  Ehhez az alábbi adatokra lesz szükségem:

  *Az Adatvédelmi Nyilatkozat itt olvasható

  Az adatai elküldését követően megküldöm emailben a német családi pótlék lemondásához a további teendőket, kérdéseimet.

  Mi történik majd a német családi pótlék lemondása után?

  • Miután megküldte a német családi pótlék lemondásról szóló változásbejelentést, a Familienkasse 1-2 hónapon belül megszünteti a kifizetést és erről határozatot küld.
  • Ha a jogosultság végdátuma után történik a folyósítás megszüntetése, akkor túlfizetés keletkezik.
  • FONTOS! Túlfizetésnél nem szabad automatikusan visszautalni a pénzt, mert elszámolási probléma lesz belőle. Mindenképp meg kell várni, amíg a Familienkasse jelzi a visszautalandó német családi pótlék összeget és az utalás módját. Várja meg a Familienkasse levelét. Szükség esetén bátran kérjen tőlem segítséget emailben, messengeren vagy telefonon.

  Frissítve: 2020.09.21.

  Nincsenek megjegyzések:

  Megjegyzés küldése

  Ez a weboldal a német családi pótlék (Kindergeld) különbözet jogosultságával, igénylésével és ügyintézésével kapcsolatban nyújt segítséget. Amennyiben kérdése van vagy hozzá kíván szólni, azt örömmel fogadjuk, de kérjük, hogy azt kulturáltan tegye. Fenntartjuk a jogot arra, hogy a méltatlan hozzászólásokat töröljük.