Változásbejelentés német családi pótlék ügyben: mit, mikor, hogyan?

Top 11 + 3 változás, amit német családi pótlék ügyben be kell jelentened



A német családi pótlék kérvény benyújtásától kezdve kötelező minden változást bejelenteni a német Familienkassénak. Ez minden olyan változást érint, ami a német családi pótlék jogosultságot és/vagy az összeget befolyásolja (Van két eset, amikor nem elég a változásbejelentés, hanem új német családi pótlké kérvény szükséges).

A német családi pótlékkal kapcsolatos mindenképp bejelentésköteles változások az alábbiak:


Frissítve: 2020.03.10.




Németországi lakcím változása

Mivel a F.amilienkasse általában a német lakcímre küldi a levelezést, ez a változás a legfontosabb, ha nem akarsz lemaradni a levélről, annak minden következményével. Ha nem jelented be a német lakcím változást, akkor a határidőről lemaradhatsz, elutasíthatnak (bár erre is tudok megoldást, keress meg, ha ilyen baj van).

Magyarországi lakcím változása

Ha itthon, Magyarországon változik a lakcím, ami egyben postacím is, akkor a levelezés akadálytalansága miatt fontos, de ha nem postacím, akkor is fontos lehet bejelenteni.

Közös lakcím megszűnése

Nem csak válófélben lévő házaspároknál, hanem minden családnál fontos, hogy ha megszűnik a közös lakcím, akkor azt változásként be kell jelenteni a Familienkassénak, mert változás lehet a jogosultságban.



Bankszámlaszám változása, módosítása

Német családi pótlékkal kapcsolatos bankszámlaszám módosítást CSAK írásban a megfelelő változásbejelentő nyomtatványon és CSAK a német családi pótlékra jogosult személy kérvényezhet az illetékes Familienkassénál.
Jó tudni továbbá: 
  • A német családi pótlék utalását alapvetően bármilyen bankszámlaszámra lehet kérvényezni. 
  • A számla lehet magyar, német vagy egyéb külföldi banknál, 
  • lehet magyarországi forintszámla vagy devizaszámla, lehet német EUR számla
  • kérvényezhető a jogosult szülő nevére, de nemkötelező, így de a másik szülőére, sőt, a gyermek számlaszámára is lehet kérni a német családi pótlékot


Német munkaviszony változása vagy megszűnése

Mivel fontos, hogy folyamatos jogviszonyod legyen Németországban, minden munkahelyedről tudnia kell a Familienkassénak, így az új munkahelyről is. Ha megszűnik a német cégnél a munkaviszonyod, akkor bejelentkezhetsz munkanélkülinek Németországban (bizonyos feltételekkel).

Munkanélküliség bejelentése

Németországi munkanélküliség esetében szintén jár a német családi pótlék, ezért fontos, hogy a Familienkasse erről a változásról is tudjon.

Magyar munkaviszony változása vagy megszűnése

Ha a Magyarországon maradt szülő munkaviszonya változik, az járhat a magyar családi pótlék változásával, ami miatt be kell jelenteni (ha nem változik a magyar családi pótlék, akkor elmaradhat).

Kiküldetés vége

Ha a Németországba való kiküldetés a Familienkasse felé leigazolt időszaknál hamarabb ér véget, akkor mindenképp be kell jelenteni azt változásként, különben jogosulatlanul utalják tovább a pénzt, amit majd vissza kell fizetni. Ha az eredeti terv (A1-es kiküldetési igazolás) szerint ér véget a kiküldetés, akkor nem kötelező bejelenteni a változást.

Családi állapot változása, válás

Ha a szülők összeházasodnak, elválnak, tartósan szétmennek, külön lakcímre költöznek (lásd lakcím!), akkor az alapjaiban megváltoztathatja a német családi pótlékra való jogosultságot, így azt mindenképp be kell jelenteni változásként. (Lásd még Német családi pótlék jogosultság elváltaknak). Az esetek többségében a Familienkasse új német családi pótlék igénylést kér a szülőktől.

Nagykorú gyermek iskolalátogatásának változása

Ha az iskola a Familienkasse felé leigazolt időszaknál hamarabb ér véget vagy meghosszabbodik a tanulmányi idő, vagy iskolát vált a gyermek, akkor mindenképp be kell jelenteni a változást. (Lásd még itt)

Magyar családi pótlék megszűnése, összegének változása

A magyar családi pótlék kifizetésének leállítása vagy összegének változása esetén be kell jelenteni azt a Familienkassénak, mert ennek függvényében változik a német családi pótlék ill. a különbözet. (Lásd még: Mikor állítja le a folyósítást a MÁK?)



FONTOS!

Három változás, amikre NEM elég a változásbejelentés, hanem ÚJ német családi pótlék igénylést kell benyújtani


  1. Új kiküldetés megkezdése esetén mindig új igénylést kell benyújtani!
  2. Ha a gyermek 18. életévét betölti ÉS még iskolába jár, akkor is új igénylést kell benyújtani!
  3. Ha a szülők összeházasodnak vagy elválnak, akkor is

A változásokat írásban a megfelelő nyomtatványon vagy emailben kell bejelenteni és csatolni kell hozzá a megfelelő igazolásokat.

Ha a változásbejelentésben segítségre van szüksége, itt keressen meg (nem baj, ha nem nálam intézte korábban az egész német családi pótlék ügyét):

 vagy Messengeren:  https://m.me/nemetcsaladipotlek.hu

Német családi pótlék ügyintézés igénylés

Csak akkor töltse ki az alábbi űrlapot, ha a német családi pótlék igényléséhez az alábbi három feltételnek megfelel:
  1. Ön vagy jelenlegi/korábbi házas-/élettársa Németországban dolgozik vagy dolgozott az elmúlt 6 hónapban (bejelentve) 
  2. és igazolhatóan Németországban adózik/adózott (ha az adózást nem tudja biztosan igazolni, jelezze azt az alábbi űrlap üzenet rovatában!)
  3. és van a jelenlegi/korábbi házas-/élettársával közös gyereke (saját, nevelt, adoptált, stb.)(18 év alatti vagy 25 év alatti, de tanulóviszonnyal rendelkező gyermek)

Ha megfelel a fenti három feltételnek, 
akkor jelezze a német családi pótlék ügyintézésre való igényét az alábbi űrlapon 
(az űrlap kitöltése még nem kötelezi Önt díjfizetésre, 
a részletekről a továbbiakban 
tájékoztatjuk):

Adatvédelem: Adatait semmilyen körülmény között sem adjuk ki harmadik félnek, 
levelünkről bármikor leiratkozhat! Adatkezelés nyilvántartási szám: NAIH-75986/2014

Jelentkezését követően e-mailben azonnal megkapja a szerződést és a német családi pótlék igényléshez szükséges adatok átadásához az adatbekérő űrlapot, amelyet kérek mihamarabb kitöltve visszaküldeni.

Frissítve: 2020.03.10.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ez a weboldal a német családi pótlék (Kindergeld) különbözet jogosultságával, igénylésével és ügyintézésével kapcsolatban nyújt segítséget. Amennyiben kérdése van vagy hozzá kíván szólni, azt örömmel fogadjuk, de kérjük, hogy azt kulturáltan tegye. Fenntartjuk a jogot arra, hogy a méltatlan hozzászólásokat töröljük.