Minden a 300 EUR Corona Kinderbonus ajándék német családi pótlékról

Megszületett a német kormány döntése és a Bundestag is elfogadta már: 300 Eurót ad ajándékba Kinderbonus néven a német állam a Covid-19 járvány miatt szükséges német gazdaságélénkítő csomag keretében.

300 EUR Kinderbonus - ajándék német családi pótlék
300 EUR Kinderbonus - ajándék német családi pótlék

A Kinderbonus törvényt még nem hirdették ki, jelenleg még a német parlament felsőháza (Bundesrat) döntésére vár, ezért számos kérdés merül még fel. A legnagyobb kérdés: a Magyarországon élő gyermekek után is jár-e a 300 EUR német családi pótlék, valamint mikor lesz a kifizetés.

Amit eddig tudni lehet...

Frissítve: 2020.07.03. 11:30 (a cikket folyamatosan frissítjük)

Mi az a 300 EUR Corona Kinderbonus?

A német kormány gazdaságélénkítő csomagja keretében 300 EUR támogatást nyújt a családoknak a koronavírus járvány miatti anyagi terheik csökkentésére, valamint a német gazdaság újraindítása érdekében. Ezt többek között egy egyszeri 300 EUR összegű német családi pótlékot kiegészítő ún. Kinderbonus kifizetésével szeretnék elérni.

FONTOS! A német kormány meghozta a döntését, de(!) a részletek még kidolgozás alatt állnak, a törvénytervezetet a német parlament alsóháza (Bundestag) június 29-én már elfogadta, jelenleg a felsőház (Bundesrat) is el kell még fogadja, így kicsit még várni kell. 

A Kinderbonus körüli híreket figyelemmel kísérjük, a tényeket várjuk, ezt a cikket ezért folyamatosan fogjuk frissíteni.

Amit eddig tudunk (bár egyelőre csak sajtóhírekből és az illetékesek tájékoztatóiból, a törvény egyelőre még nem lett kihirdetve, tehát esetleg még lehetnek változások!)

Kinek jár a Kinderbonus?

Azon családoknak fogják kifizetni a Kinderbonust (várhatóan), akik már kapják a német családi pótlékot, ill. akik 2020-ban jogosultak (lesznek) a német családi pótlékra.

Tehát, aki pl. csak 2020. végén vagy akár később kap német családi pótlék határozatot, de a 2020. évre vonatkozó jogosultságát határozatban megerősítik, az utólag automatikusan megkapja a Kinderbonust is.

FONTOS! Az EU-tagországokból Németországban dolgozó külföldi munkavállalók pl. Magyarországon élő gyerekei után is kifizetik-e a Kinderbonus-t, erősítette meg a családügyi miniszterasszony (Franziska Giffey) a német parlamentben (Bundestag) a jobboldali Alternatíva Németországért (AfD) nevű párt kérdésére. 

Tehát, ha Németországban dolgozol, de Magyarországon él a gyermeked, és 2020-ban jogosult vagy vagy a szülőtársad a német családi pótlékra, akkor a gyermek után is jár majd a német családi pótlék mellé az egyszeri 300 EUR összegű Kinderbonus.

Mennyi a Kinderbonus összege?

A Kinderbonus gyermekenként egy egyszeri 300 EUR összeget jelent.

Várhatóan 2 x 150 EUR összegű részletekben fogják kifizetni, a szokásos havi német családi pótlékkal együtt, de olyat is lehet olvasni, hogy 200 + 100 EUR részletekben lesz a kifizetés.

Tehát a havi 204 EUR (teljes német családi pótlék összege) helyett 2 hónapon keresztül 354 EUR-t fognak kifizetni. 

Értelemszerűen, aki csak a német családi pótlék különbözetet kapja, akkor ahhoz kap majd plusz 150-150 EUR-t összesen 2-havi német családi pótlék kifizetéssel együtt).

Mikor fizetik ki a Kinderbonust?

A Kinderbonust várhatóan 2020. szeptember és október hónapokban, két részletben, 150-150 EUR vagy 200-100 EUR összegben fogják kifizetni.

Az eredeti tervek szerint 2020. július 1-től lett volna, DE mivel a német kormányszintű egyeztetések elhúzódtak, a törvényt még nem hirdették ki, a Kinderbonus kifizetésének időpontja még nem biztos.

Akik a 2020. évi jogosultságukról később kapnak csak határozatot és később fizetik ki nekik a (normál) német családi pótlékot, azok később kapják majd meg a Kinderbonust is.

Kell külön kérvényezni a Kinderbonust?

Nem kell külön kérvényt benyújtani a Kinderbonusra: automatikusan fogják kifizetni a szokásos német családi pótlékkal.

Mit tehetsz, ha nem kaptad meg a Kinderbonust?

Mindenképpen meg kell előbb várni, hogy kihirdessék a törvényt a Kinderbonus-szal kapcsolatban! Csak azt követően lehet pontosan megtudni minden részletet.

Ha esetleg nem kapnád majd meg, akkor nálam lehet jelentkezni, hogy az okait megtaláljuk.

Frissítve: 2020.07.03. 11:30 (a cikket folyamatosan frissítjük)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ez a weboldal a német családi pótlék (Kindergeld) különbözet jogosultságával, igénylésével és ügyintézésével kapcsolatban nyújt segítséget. Amennyiben kérdése van vagy hozzá kíván szólni, azt örömmel fogadjuk, de kérjük, hogy azt kulturáltan tegye. Fenntartjuk a jogot arra, hogy a méltatlan hozzászólásokat töröljük.