Minden a Kinderbonus ajándék német családi pótlékról

Kinderbonus néven ad családtámogatást a német állam a járvány/háború/infláció/energiaárak emelkedése miatt. 2022-ben újabb kifizetés várható. Mikor?


Kinderbonus 2022 jogosultság, igénylés, kifizetés
Kinderbonus 2022-ben is



2020-ban és 2021-ben is Kinderbonus néven extra pénzt fizetett a német állam, most 2022-ben is egy újabb egyszeri kifizetésről határoztak. 

Alábbiakban a részletek (folyamatosan frissítve) arról, hogy 
- a Magyarországon élő gyermekek után is jár-e a Kinderbonus a német családi pótlék mellé, 
- kinek jár a Kinderbonus,
- mikor, milyen összegben történik a kifizetés, 
- mikor nem jár,
- mi az a Familienbonus
- mik a hamis és álhírek a Kinderbónusszal kapcsolatban

Kinderbonus panasz: nem kaptam meg a Kinderbonust, mit tegyek?

Frissítve: 2022.03.29.

Mi az a Kinderbonus?

A német kormány gazdaságélénkítő és családvédő csomagja keretében extra támogatást nyújtott 2020-ban és 2021-ben a családoknak a járvány miatt, most 2022-ben pedig a Németországban magas infláció és az elszabadult energiaárak miatti anyagi terheik csökkentésére, valamint a német gazdaság erősítése érdekében. 
Ezt 2020-ban többek között egy egyszeri 300 EUR összegű német családi pótlékot kiegészítő ún. Kinderbonus kifizetésével támogatták, 2021-ben 150 EUR-val.

2022-ben újabb, várhatóan 100 EUR összeg lesz gyermekenként.

A sajtó és a politikusok néha Familienbonus néven is emlegetik, de ugyanaz, mint a Kinderbonus.

Kinek jár a Kinderbonus?

A 2022. évi Kinderbonus részletei eddig csak a német kormányhatározat szintjén jelentek meg eddig. Ezek szerint az lehet jogosult a 2022-es Kinderbonusra, aki jogosult a német családi pótlékra (Kindergeld).

(2020-ra azon családoknak fizették ki a Kinderbonust, akik 2020. szeptemberében már kapták a német családi pótlékot, ill. akik 2020-ban legalább egy hónapra jogosultak voltak a német családi pótlékra, 2021-ben pedig azok, akik 2021. év legalább egy hónapban jogosultak voltak Kindergeldre)

Ebből kiindulva várhatóan ugyanúgy lesz, mint 2021-ben, hogy aki pl. csak 2022. végén vagy akár később kap német családi pótlék határozatot, de a 2022. évre vonatkozó jogosultságát határozatban megerősítik, az utólag automatikusan megkapja a Kinderbonust is.

FONTOS! Az EU-tagországokból Németországban dolgozó külföldi munkavállalók pl. Magyarországon élő gyerekei után is kifizetik-e a Kinderbonus-t, erősítette meg a családügyi miniszterasszony (Franziska Giffey) a német parlamentben (Bundestag) a jobboldali Alternatíva Németországért (AfD) nevű párt kérdésére (még 2020-ban), vagyis ez 2022-ben is várhatóan érvényes lesz.

Tehát, ha Németországban dolgozik, de Magyarországon él a gyermeke, és 2022-ben Ön vagy a szülőtársa jogosult volt a német családi pótlékra legalább egy hónapra, akkor a gyermek után is jár majd a német családi pótlék mellé az egyszeri 100 EUR összegű Kinderbonus.

(Frissítés 2020.09.03: Olvastam néhány nagyokos megjegyzést, miszerint azoknak nem jár, akik csak a különbözetet kapják. Nem tudom, honnan veszik, de ezt én határozottan cáfolom! Aki ilyet olvas, kérje el tőlük a törvénycikket, amire hivatkozva ezt állítják.)

Kell külön kérvényezni a Kinderbonust?

Nem kell külön kérvényt benyújtani a Kinderbonusra: automatikusan fogják kifizetni, de a szokásos német családi pótléktól független utalásként.

Mennyi a Kinderbonus összege?

A Kinderbonus gyermekenként egy alkalommal 
  • 300 EUR összeget jelent 2020-ra
  • 150 EUR összeget jelent 2021-re 
  • 100 EUR összeget jelent 2022-re az eddigi információk szerint

A Kinderbonus adómentes juttatás.

Mikor fizetik ki a Kinderbonust?

A 2022. évi Kinderbonus kifizetéséről még nincs végleges döntés. (Amint megszületik a kifizetésről a határozat, itt azonnal frissítésre kerül)

FONTOS! Akik a 2021. ill. 2022. évi jogosultságukról később kapnak csak határozatot és később fizetik ki nekik a (normál) német családi pótlékot, azok később kapják majd meg a Kinderbonust is.

A Kinderbonust a német családi pótléktól függetlenül fogják utalni.

Ha nem fizették ki a Kinderbonust, pedig a jogosultság fennáll, akkor kattintson ide.


Kinderbonus kifizetési időpontok

A 2022. évi Kinderbonus kifizetési időpontjai még nem ismertek.

Mit tehet, ha nem kapta meg a Kinderbonust, pedig a német családi pótlékot már fizetik?

2020. szeptember hónapban, ha megkapta a német családi pótlékot, akkor a 200 EUR Kinderbonust is még szeptemberben meg kellett kapnia. Ha ez elmarad, akkor panaszt kell tenni a Familienkassénál.
 
Aki 2020. szeptemberében már nem jogosult a német családi pótlékra, de korábban még 2020-ban legalább egy hónapra jogosult volt, annak a Familienkasse 2020. novemberben ill. decemberben kellett utalja a Kinderbonust.

2021. május hónapban, ha megkapta a német családi pótlékot, akkor a 150 EUR Kinderbonust is még májusban meg kellett kapnia. Ha ez elmarad, akkor panaszt kell tenni a Familienkassénál.

Aki 2021. májusban már nem jogosult a német családi pótlékra, de korábban még 2021-ben legalább egy hónapra jogosult volt, annak a Familienkasse 2021-ben szintén kellett utalja a Kinderbonust.

Aki a 2020. és/vagy 2021. és/vagy 2022. évi jogosultságáról később kap csak határozatot és később kapja majd meg a német családi pótlékot, annak később is utalják majd el a Kinderbonust is.


Összefoglaló a német Kinderbonus nevű támogatásról

Összefoglaló a német Kinderbonus nevű koronavírus támogatásról 
Összefoglaló a 2020-as német Kinderbonus nevű támogatásról

Összefoglaló a német Kinderbonus kifizetési időpontjairól

Összefoglaló a 2020-as német Kinderbonus kifizetési időpontjairól



Kinderbonus tévhitek, álhírek

Hülyeségek, rosszindulatú vagy kamu hírek a Kinderbonussal kapcsolatban, 
vagyis NE hidd el, hogy a Kinderbonus
- a Kinderbonus magyaroknak nem is jár
- a Kinderbonus nem jár azoknak, akik csak különbözetet kapnak
- a Kinderbonus nem jár a Magyarországon élő gyermekek után
- a Kinderbonus nem jár a kiküldetésben dolgozóknak
- a Kinderbonus-ból is csak a különbözet jár

Ha gyanúsat hallasz vagy olvasol, küldd el vagy kérdezz rá nálam bátran pl. messengeren

Frissítve: 2022.03.29.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ez a weboldal a német családi pótlék (Kindergeld) különbözet jogosultságával, igénylésével és ügyintézésével kapcsolatban nyújt segítséget. Amennyiben kérdése van vagy hozzá kíván szólni, azt örömmel fogadjuk, de kérjük, hogy azt kulturáltan tegye. Fenntartjuk a jogot arra, hogy a méltatlan hozzászólásokat töröljük.