Minden a Kinderbonus ajándék német családi pótlékról

300 Eurót adott ajándékba Kinderbonus néven a német állam a járvány miatt szükséges német gazdaságélénkítő csomag keretében. 2021-ben újabb 150 EUR várható.

Kinderbonus 2021-ben is
Kinderbonus 2021-ben is


2020-ban Kinderbonus néven extra pénzt fizetett a német állam, alábbiakban a részletek (folyamatosan frissítve), hogy 
- a Magyarországon élő gyermekek után is jár-e a Kinderbonus a német családi pótlék mellé, 
- kinek jár a Kinderbonus,
- mikor, milyen összegekben, milyen sorrendben történik a kifizetés, 
- mikor nem jár,
- mik a hamis és álhírek a Kinderbónusszal kapcsolatban

Kinderbonus panasz: nem kaptam meg a Kinderbonust, mit tegyek?

Frissítve: 2021.02.09.

Mi az a Kinderbonus?

A német kormány gazdaságélénkítő csomagja keretében extra támogatást nyújt a családoknak a járvány miatti anyagi terheik csökkentésére, valamint a német gazdaság újraindítása érdekében. Ezt 2020-ban többek között egy egyszeri 300 EUR összegű német családi pótlékot kiegészítő ún. Kinderbonus kifizetésével szeretnék elérni.
2021-ben újabb, várhatóan 150 EUR összeg követi gyermekenként.

Kinek jár a Kinderbonus?

A 2021. évi Kinderbonus részletei csak törvénytervezet szinten jelentek meg eddig. Ezek szerint az lehet jogosult a 2021-es Kinderbonusra, aki 2021. májusban jogosult a német családi pótlékra (Kindergeld).

2020-ra azon családoknak fizették ki a Kinderbonust, akik 2020. szeptemberében már kapták a német családi pótlékot, ill. akik 2020-ban legalább egy hónapra jogosultak voltak a német családi pótlékra.

Tehát, aki pl. csak 2020. végén vagy akár később kap német családi pótlék határozatot, de a 2020. évre vonatkozó jogosultságát határozatban megerősítik, az utólag automatikusan megkapja a Kinderbonust is.

FONTOS! Az EU-tagországokból Németországban dolgozó külföldi munkavállalók pl. Magyarországon élő gyerekei után is kifizetik-e a Kinderbonus-t, erősítette meg a családügyi miniszterasszony (Franziska Giffey) a német parlamentben (Bundestag) a jobboldali Alternatíva Németországért (AfD) nevű párt kérdésére. 

Tehát, ha Németországban dolgozik, de Magyarországon él a gyermeke, és 2020-ban Ön vagy a szülőtársa jogosult volt a német családi pótlékra legalább egy hónapra, akkor a gyermek után is jár majd a német családi pótlék mellé az egyszeri 300 EUR összegű Kinderbonus.

Frissítés 2020.09.03: Olvastam néhány nagyokos megjegyzést, miszerint azoknak nem jár, akik csak a különbözetet kapják. Nem tudom, honnan veszik, de ezt én határozottan cáfolom! Aki ilyet olvas, kérje el tőlük a törvénycikket, amire hivatkozva ezt állítják.

Kell külön kérvényezni a Kinderbonust?

Nem kell külön kérvényt benyújtani a Kinderbonusra: automatikusan fogják kifizetni, de a szokásos német családi pótléktól független utalásként.

Mennyi a Kinderbonus összege?

A Kinderbonus gyermekenként egy alkalommal 300 EUR összeget jelent 2020-ra. 2021-re az eddigi információk szerint egy alkalommal 150 EUR-t fizetnek ki gyermekenként.
A Kinderbonus adómentes juttatás.

Mikor fizetik ki a Kinderbonust?

A 2021. évi Kinderbonus kifizetéséről még nincs végleges döntés, de 2021. tavaszán, egyes hírek szerint március-április környékére várható, más híradás szerint 2021. májusában kerülhet kifizetésre.

A Kinderbonust 2020. szeptember és október hónapokban, két részletben, 200-100 EUR összegben fizették ki.

A Kinderbonus kifizetést szeptember 7-én kezdték meg, először a 0-ra végződő Kindergeld-ügyfélszámmal (lásd Kundennummer a Familienkasse levelének jobb felső sarkában) rendelkező családok kapják meg, aztán sorrendben a többiek, legutoljára a 9-re végződő német családi pótlék ügyfélszámmal rendelkezőknek fizetik ki.

FONTOS! Akik a 2020. évi jogosultságukról később kapnak csak határozatot és később fizetik ki nekik a (normál) német családi pótlékot, azok később kapják majd meg a Kinderbonust is.

A Kinderbonust a német családi pótléktól függetlenül fogják utalni.

Ha nem fizették ki a Kinderbonust, pedig a jogosultság fennáll, akkor kattintson ide.


Kinderbonus kifizetési időpontok

A 2021. évi Kinderbonus kifizetési időpontjai még nem ismertek, várhatóan tavasszal, májusban fog megtörténni.

Mit tehet, ha nem kapta meg a Kinderbonust, pedig a német családi pótlékot már fizetik?

2020. szeptember hónapban, ha megkapta a német családi pótlékot, akkor a 200 EUR Kinderbonust is még szeptemberben meg kellett kapnia. Ha ez elmarad, akkor panaszt kell tenni a Familienkassénál.
 
Aki 2020. szeptemberében már nem jogosult a német családi pótlékra, de korábban még 2020-ban legalább egy hónapra jogosult volt, annak a Familienkasse 2020. novemberben ill. decemberben kellett utalja a Kinderbonust.

Aki a 2020. évi jogosultságukról később kap csak határozatot és később kapja majd meg a német családi pótlékot, annak később is utalják majd el a Kinderbonust is.

Ha 2020-ban jogosult volt német családi pótlékra (Kindergeld) és rendelkezik német családi pótlék határozattal, akkor a Kinderbonust is meg kellett kapnia. Ha ez elmaradt, akkor panaszt kell tenni a Familienkassénál.

Ha nem fizették ki a Kinderbonust, pedig a jogosultság fennáll, akkor kattintson ide.


Összefoglaló a német Kinderbonus nevű támogatásról

Összefoglaló a német Kinderbonus nevű koronavírus támogatásról 
Összefoglaló a 2020-as német Kinderbonus nevű támogatásról

Összefoglaló a német Kinderbonus kifizetési időpontjairól

Összefoglaló a 2020-as német Kinderbonus kifizetési időpontjairólKinderbonus tévhitek, álhírek

Hülyeségek, rosszindulatú vagy kamu hírek a Kinderbonussal kapcsolatban, 
vagyis NE hidd el, hogy a Kinderbonus
- a Kinderbonus magyaroknak nem is jár
- a Kinderbonus nem jár azoknak, akik csak különbözetet kapnak
- a Kinderbonus nem jár a Magyarországon élő gyermekek után
- a Kinderbonus nem jár a kiküldetésben dolgozóknak
- a Kinderbonus-ból is csak a különbözet jár

Ha gyanúsat hallasz vagy olvasol, küldd el vagy kérdezz rá nálam bátran pl. messengeren

Frissítve: 2021.02.09.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ez a weboldal a német családi pótlék (Kindergeld) különbözet jogosultságával, igénylésével és ügyintézésével kapcsolatban nyújt segítséget. Amennyiben kérdése van vagy hozzá kíván szólni, azt örömmel fogadjuk, de kérjük, hogy azt kulturáltan tegye. Fenntartjuk a jogot arra, hogy a méltatlan hozzászólásokat töröljük.