Érettségi után, ha továbbtanul a gyermek, mikor kapom meg a német családi pótlékot?

A német családi pótlék alanyi jogon jár a gyermek után, annak 18. életévéig, utána viszont csak, ha még tanul, de legfeljebb a 25. életévéig. 

Mi a teendő, ha a gyermek továbbtanul, hogy tovább kapjam a német családi pótlékot?
Mi a teendő, ha a gyermek továbbtanul, hogy tovább kapjam a német családi pótlékot?

  • Leállítják / leállították a folyósítást?
  • De mi a teendő az érettségi után, ha a fiatal továbbtanul?
  • Be kell jelenteni a változást a Familienkassénak? 
  • Vagy új kérvényt kell benyújtani?
  • Jár a német családi pótlék a két iskola közti szünet idejére is?

Frissítve: 2020.03.10.

Tudnivalók a német családi pótlékról érettségi után és továbbtanulás esetén

Amennyiben a már nagykorú gyermek júniusban leérettségizik, akkor a Familienkasse a német családi pótlék folyósítását automatikusan le fogja állítani. A leállításról a Familienkasse - normális esetben - utólag vagy csak egy határozatot vagy már néhány héttel az iskola befejezése előtt egy a gyermek továbbtanulására vonatkozó nyomtatványcsomagot küld.

Ha a gyermek majd kb. szeptembertől továbbtanul, pl. főiskolán vagy egyetemen, vagy szakmát tanul, akkor új német családi pótlék igénylést kell benyújtani a nagykorú tanulóra (a többi gyermekre nem kell új kérvény).

Megfelelő megoldás az is, ha a továbbtanulás tényét változásként bejelenti a Familienkassénak és leigazolja. Azonban a Familienkasse komplett nyomtatványcsomagot fog küldeni a változásbejelentés után. A nyomtatványokat kitöltve, a megfelelő papírokkal ellátva vissza kell küldeni. 

Fejtörést okozhat, hogyha a nyomtatványcsomagot a Familienkasse hamarabb kéri vissza (határidő), mint ahogyan a felvételről a gyermek - általában július végén - értesítést kap.

Az új német családi pótlék kérvény benyújtását vagy legalább a változásbejelentést csak azt követően lehet megtenni, amint ténnyé válik a továbbtanulás, vagyis a gyermek megkapta a felvételiről szóló határozatot.

Német családi pótlék a két iskola közti szünetben

Amennyiben a két iskola közötti szünet kevesebb mint 4 hónapig tart, úgy a vonatkozó német törvények értelmében erre az időszakra is fog járni a német családi pótlék. Ez akkor is igaz, hogyha a szünetben konkrétan egyetlen iskolába sem jár ill. nincs bejelentve (mivel egyiket már befejezte, másikat még nem kezdte meg, ill. még fel se vették). A szünetre járó német családi pótlékot a Familienkasse majd utólag, az új iskolával kapcsolatos változásbejelentésről vagy új kérvényről szóló határozathozatalt követően fogja utalni.

Német családi pótlék iskola folytatásakor, halasztáskor

Ha a nagykorú gyermek iskoláját, tanulmányait leigazolták, de az igazoláson szereplő várható befejezéshez képest mégis egy későbbi időpontban fejezi be az iskolát, akkor a német családi pótlék megszakítás nélküli tovább folyósításának érdekében egy változásbejelentőt és a megfelelő új iskolalátogatási igazolást kell időben - lehetőleg az iskola befejezése előtt - benyújtani.


A felvételhez sok sikert kívánok!

Frissítve: 2020.03.10.Német családi pótlék ügyintézés igénylés

Csak akkor töltse ki az alábbi űrlapot, ha a német családi pótlék igényléséhez az alábbi három feltételnek megfelel:
  1. Ön vagy jelenlegi/korábbi házas-/élettársa Németországban dolgozik vagy dolgozott az elmúlt 6 hónapban (bejelentve) 
  2. és igazolhatóan Németországban adózik/adózott (ha az adózást nem tudja biztosan igazolni, jelezze azt az alábbi űrlap üzenet rovatában!)
  3. és van a jelenlegi/korábbi házas-/élettársával közös gyereke (saját, nevelt, adoptált, stb.)(18 év alatti vagy 25 év alatti, de tanulóviszonnyal rendelkező gyermek)

Ha megfelel a fenti három feltételnek, 
akkor jelezze a német családi pótlék ügyintézésre való igényét az alábbi űrlapon 
(az űrlap kitöltése még nem kötelezi Önt díjfizetésre, 
a részletekről a továbbiakban 
tájékoztatjuk):

Adatvédelem: Adatait semmilyen körülmény között sem adjuk ki harmadik félnek, 
levelünkről bármikor leiratkozhat! Adatkezelés nyilvántartási szám: NAIH-75986/2014

Jelentkezését követően e-mailben azonnal megkapja a szerződést és a német családi pótlék igényléshez szükséges adatok átadásához az adatbekérő űrlapot, amelyet kérek mihamarabb kitöltve visszaküldeni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ez a weboldal a német családi pótlék (Kindergeld) különbözet jogosultságával, igénylésével és ügyintézésével kapcsolatban nyújt segítséget. Amennyiben kérdése van vagy hozzá kíván szólni, azt örömmel fogadjuk, de kérjük, hogy azt kulturáltan tegye. Fenntartjuk a jogot arra, hogy a méltatlan hozzászólásokat töröljük.