Érettségi után, ha továbbtanul a gyermek, mikor kapom meg a német családi pótlékot?

A német családi pótlék alanyi jogon jár a gyermek után, annak 18. életévéig, utána viszont csak, ha még tanul, de legfeljebb a 25. életévéig. 

Mi a teendő, ha a gyermek továbbtanul, hogy tovább kapjam a német családi pótlékot?
Mi a teendő, ha a gyermek továbbtanul, hogy tovább kapjam a német családi pótlékot?

 • Leállítják / leállították a folyósítást?
 • De mi a teendő az érettségi után, ha a fiatal továbbtanul?
 • Be kell jelenteni a változást a Familienkassénak? 
 • Vagy új kérvényt kell benyújtani?
 • Jár a német családi pótlék a két iskola közti szünet idejére is?

Frissítve: 2022.02.10.

Tudnivalók a német családi pótlékról érettségi után és továbbtanulás esetén

Amennyiben a már nagykorú gyermek júniusban leérettségizik, akkor a Familienkasse a német családi pótlék folyósítását automatikusan le fogja állítani. A leállításról a Familienkasse - normális esetben - utólag vagy csak egy határozatot vagy már néhány héttel az iskola befejezése előtt egy a gyermek továbbtanulására vonatkozó nyomtatványcsomagot küld.

Ha a gyermek majd kb. szeptembertől továbbtanul, pl. főiskolán vagy egyetemen, vagy szakmát tanul, akkor új német családi pótlék igénylést kell benyújtani a nagykorú tanulóra (a többi gyermekre nem kell új kérvény).

Megfelelő megoldás az is, ha a továbbtanulás tényét változásként bejelenti a Familienkassénak és leigazolja. Azonban a Familienkasse komplett nyomtatványcsomagot fog küldeni a változásbejelentés után. A nyomtatványokat kitöltve, a megfelelő papírokkal ellátva vissza kell küldeni. 

Fejtörést okozhat, hogyha a nyomtatványcsomagot a Familienkasse hamarabb kéri vissza (határidő), mint ahogyan a felvételről a gyermek - általában július végén - értesítést kap.

Az új német családi pótlék kérvény benyújtását vagy legalább a változásbejelentést csak azt követően lehet megtenni, amint ténnyé válik a továbbtanulás, vagyis a gyermek megkapta a felvételiről szóló határozatot.

Német családi pótlék a két iskola közti szünetben

Amennyiben a két iskola közötti szünet kevesebb mint 4 hónapig tart, úgy a vonatkozó német törvények értelmében erre az időszakra is fog járni a német családi pótlék. Ez akkor is igaz, hogyha a szünetben konkrétan egyetlen iskolába sem jár ill. nincs bejelentve (mivel egyiket már befejezte, másikat még nem kezdte meg, ill. még fel se vették). A szünetre járó német családi pótlékot a Familienkasse majd utólag, az új iskolával kapcsolatos változásbejelentésről vagy új kérvényről szóló határozathozatalt követően fogja utalni.

Német családi pótlék iskola folytatásakor, halasztáskor

Ha a nagykorú gyermek iskoláját, tanulmányait leigazolták, de az igazoláson szereplő várható befejezéshez képest mégis egy későbbi időpontban fejezi be az iskolát, akkor a német családi pótlék megszakítás nélküli tovább folyósításának érdekében egy változásbejelentőt és a megfelelő új iskolalátogatási igazolást kell időben - lehetőleg az iskola befejezése előtt - benyújtani.


A felvételhez sok sikert kívánok!

Frissítve: 2022.02.10.

A német családi pótlék ügyintézés megbízási díja 


A Német Családi Pótlék Szolgálat ügyintézői díja jelenleg egyszeri 39 500 Ft / igénylés (függetlenül a gyerekek számától) pénz visszafizetési garanciával...

A díj az alábbiakat tartalmazza: 
 • előzetesen megbeszéljük a jogosultságot, ki lehet az igénylő
 • speciális helyzet esetén azokat is megbeszéljük 
 • a nyomtatványokat én kitöltöm, nem Önnek kell!
 • megírom a kísérőlevelet, hogy a Familienkasse jobban értse az Önök helyzetét
 • hiánypótláshoz útmutatót adok
 • változás esetén a bejelentésben egy alkalommal segítek
 • az ügy végén a határozatot leellenőrzöm.
A fentiek általában minden ügyben előfordulnak. Egyéb teendők esetén merülhetnek fel további költségek, pl. igazolások beszerzésében segítség, több (nagyobb) hiánypótlás, több változás bejelentése, fellebbezés, amiről természetesen előtte árajánlatot adok.


Német családi pótlék ügyintézés igénylés

Csak akkor töltse ki az alábbi űrlapot, ha a német családi pótlék igényléséhez az alábbi három feltételnek megfelel:
 1. Ön vagy jelenlegi/volt házas-/élettársa Németországban dolgozik vagy dolgozott az elmúlt 6 hónapban (bejelentve) és ott adózik/adózott
 2. Lehetőleg van/volt a munkaviszony ideje alatt bejelentett lakcíme Németországban (nem szigorú feltétel)
 3. Van gyereke (saját, nevelt, adoptált, stb.), aki után családi pótlék jár (18 év alatti vagy 25 év alatti, tanulóviszonnyal rendelkező gyermek)

Ha megfelel a fenti három feltételnek, 
akkor jelezze a német családi pótlék ügyintézésre való igényét az alábbi űrlapon 
(az űrlap kitöltése még nem kötelezi Önt díjfizetésre, 
a részletekről a továbbiakban 
tájékoztatjuk):

Adatvédelem: Adatait semmilyen körülmény között sem adjuk ki harmadik félnek, 
levelünkről bármikor leiratkozhat! Adatkezelés nyilvántartási szám: NAIH-75986/2014

Jelentkezését követően e-mailben azonnal megkapja a szerződést és a német családi pótlék igényléshez szükséges adatok átadásához az adatbekérő űrlapot, amelyet kérek mihamarabb kitöltve visszaküldeni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ez a weboldal a német családi pótlék (Kindergeld) különbözet jogosultságával, igénylésével és ügyintézésével kapcsolatban nyújt segítséget. Amennyiben kérdése van vagy hozzá kíván szólni, azt örömmel fogadjuk, de kérjük, hogy azt kulturáltan tegye. Fenntartjuk a jogot arra, hogy a méltatlan hozzászólásokat töröljük.