Kindergeld igényléskor elveszi a Magyar Államkincstár a családi pótlékot, GYESt?!

Vigyázat! Amint megigényled a német családi pótlékot, elveszi a Magyar Államkincstár (MÁK) a családi ellátásokat, még a GYESt, GYEDet is! 

Ez a rémhír olvasható több, a német családi pótlékkal kapcsolatos fórumon.

Mi ebből az igazság?

Milyen esetben vonja meg a MÁK a családi pótlékot, GYESt, GYEDet és egyéb családi juttatást, ha valaki megigényli a német családi pótlékot (Kindergeldet)?

Frissítve: 2022.12.07.

Először is: aki valóban jogosult a német családi pótlékra (Kindergeldre) és megigényli azt, nem kell megijedjen attól, hogy pénz nélkül marad, ha a MÁK megvonná a magyar családi juttatásokat. A német családi pótlék legfeljebb 6 hónapra visszamenőleg jár, tehát mindenképpen megkapja az, aki jogosult rá és időben(!) megigényli. Gondot természetesen az okozhat, ha a német pótlék még nem kerül átutalásra, miközben a magyar már nem.


Milyen esetben vonja meg a MÁK a családi pótlékot és egyéb családi juttatást a német családi pótlék igénylése esetén?

Az alapszabály az, hogy amennyiben a német családi pótlékot igénylő család egyik tagja sem biztosított Magyarország területén, úgy Németország illetékes a teljes összegű családi ellátás kifizetésére. Ez két esetben lehetséges:
  1. ha mindkét szülő, tehát nagy valószínűséggel az egész család Németországban él
  2. ha a Magyarországon maradt szülő nem dolgozik, vagy pl. nem munkanélküli, így nincs nyugdíj biztosítása
Vagyis, ha az egyik szülő Németországban dolgozik, de a másik itthon maradt ÉS nincs munkaviszonya, munkanélküli jogviszonya vagy ehhez hasonló olyan jogviszonya Magyarország területén, amelyben a nyugdíj biztosítást levonják a jövedelméből (kivéve, ha egyedül nevelő szülő) akkor a teljes összegű családi ellátás Németországból jár.
Ez azt jelenti, hogy a német családi pótlék igénylése esetén a Korámyhivatal (ex-Magyar Államkincstár) - amint tudomására kerül az igénylés ténye - várhatóan leállítja a családi ellátások kifizetését, valamint jogában áll visszaigényelni az addig jogosulatlanul kifizetett magyar családi juttatásokat.

Amennyiben a Magyarországon élő szülőtársnak van munkaviszonya (vagy hasonló jogviszonya, amelyből nyugdíjbiztosítást vonnak) Magyarországon, akár GYES mellett is, vagy egyedül nevelő szülő, akkor 
  1. a Magyar Államkincstár tovább folyósítja a családi ellátásokat
  2. Németországból csak a magyar és a német családi pótlék különbözete jár. 


Fogalmak

Az a személy számít biztosítottnak Magyarország területén, aki munkaviszonnyal rendelkezik, vállalkozó, őstermelő vagy álláskeresési járadékban részesül. 

Pénzbeli családi ellátásnak számít a családi pótlék, a gyermekgondozási segély (GYES), a gyermeknevelési támogatás (GYET) és a gyermekgondozási díj (GYED).



A német családi pótlék ügyintézés megbízási díja 


A Német Családi Pótlék Szolgálat ügyintézői díja jelenleg 
egyszeri 130 EUR
(mindig az aktuális HUF-EUR árfolyamnak megfelelően Forintban adom meg - 400 Ft / EUR árfolyamnál ez 52 000 Ft / igénylést jelent)
függetlenül a gyerekek számától

A díj az alábbiakat tartalmazza: 
  • konzultáció: előzetesen megbeszéljük a jogosultságot, ki lehet az igénylő
  • kérdéseket megválaszolom: speciális helyzet esetén azokat is megbeszéljük
  • a nyomtatványokat én kitöltöm, nem Önnek kell!
  • német nyelvű kísérőlevelet írok, hogy a Familienkasse jobban értse az Önök helyzetét
  • egyszeri hiánypótlás útmutatót adok (ha több szükséges, az külön fizetendő)
  • egy alkalommal segítek VAGY panasz VAGY változásbejelentés VAGY határidő módosítás ügyben (ha több szükséges, az külön fizetendő) 
  • határozatot leellenőrzöm az ügy végén
  • garancia: a munkámért felelősséget vállalok, ha hibázok, azt díjmentesen kijavítom, ha nem is jogosult, akkor a díjat visszafizetem (nem az én hibámból eredő jogosultságvesztésért a felelősséget kizárom!)
A fentiek általában minden ügyben előfordulnak. Egyéb teendők esetén tehát merülhetnek fel további költségek, pl. igazolások beszerzésében segítség, több (nagyobb) hiánypótlás, több változás bejelentése, panaszok, fellebbezés, ezekről természetesen előzetesen árajánlatot adok.



Német családi pótlék ügyintézés igénylés

Csak akkor töltse ki az alábbi űrlapot, ha a német családi pótlék igényléséhez az alábbi három feltételnek megfelel:
  1. Ön vagy jelenlegi/volt házas-/élettársa Németországban dolgozik vagy dolgozott az elmúlt 6 hónapban (bejelentve) és ott adózik/adózott
  2. Lehetőleg van/volt a munkaviszony ideje alatt bejelentett lakcíme Németországban (nem szigorú feltétel)
  3. Van gyereke (saját, nevelt, adoptált, stb.), aki után családi pótlék jár (18 év alatti vagy 25 év alatti, tanulóviszonnyal rendelkező gyermek)

Ha megfelel a fenti három feltételnek, 
akkor jelezze a német családi pótlék ügyintézésre való igényét az alábbi űrlapon 
(az űrlap kitöltése még nem kötelezi Önt díjfizetésre, 
a részletekről a továbbiakban 
tájékoztatom):

Adatvédelem: Adatait semmilyen körülmény között sem adjuk ki harmadik félnek, 
levelünkről bármikor leiratkozhat! Adatkezelés nyilvántartási szám: NAIH-75986/2014


Jelentkezését követően e-mailben azonnal megkapja a szerződést és a német családi pótlék igényléshez szükséges adatok átadásához az adatbekérő űrlapot, amelyet kérek mihamarabb kitöltve visszaküldeni.

Frissítve: 2022.12.07.

20 megjegyzés:

  1. Ha jól értem, akkor ha munkaviszonyból megyek szülési szabadságra, és így kapom a CSED-et, majd a GYED-et, akkor igényelhetjük a különbözetet?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, másképpen fogalmazva, hogyha a munkaviszony a gyermekkel való otthon töltött időszak idején is él, és fizetve van Ön után a TB, akkor meg lehet igényelni a német családi pótlék különbözetet anélkül, hogy a MÁK megvonná a magyar családi pótlékot.

      Törlés
  2. Köszönöm szépen a választ, de tudomásom szerint a CSED/GYED/GYES ideje alatt TB-t nem kell fizetni, hanem az egészségbiztosítás ingyenesen (alanyi jogon) jár az anyukának. Ez esetben is helytálló, hogy jár a Kindergeld különbözet? A munkaviszony végig él, az első 6 hónapban szülési szabadság, a maradék időben fizetés nélküli szabadság címen a gyermek 3 éves koráig.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos két hiba is van az Ön által leírtakban:

      1. A Kindergeld (különbözet)-re való jogosultságra nincs befolyással, hogy Magyarországon fizeti-e a TB-t a gyermekeket nevelő szülő. Csak a magyar családi pótlék további folyósítása függ ettől.

      2. Mivel a TB nem egyenlő az egészségbiztosítással, mert a TB a nyugdíjbiztosítást is magában foglalja, ezért alapvetően nem elegendő, ha csak az egészségbiztosítás (EHO, egészségügyi hozzájárulás) van fizetve. Ha a CSED/GYED/GYES ideje alatt továbbra is él az édesanya munkaviszonya, mint hogy Önnél a leírása szerint ez a helyzet, akkor fizetik utána a TBt, tehát nem állítja le a MÁK a magyar családi pótlék folyósítását. Ennek megfelelően, ha a német családi pótlékra való jogosultság feltételei adottak, akkor a németek majd a német és a magyar családi pótlék közti különbözetet fogják utalni.

      Törlés
  3. Kérdésem az alábbi:
    Házastársam 3 éve dolgozik kint Németországban. Előző házasságából 2003-ben született egy gyermeke , illetve , 2014-ben született tőlem egy gyermeke.
    Igénybe tudja-e venni a férjem mindkét gyerek után a német családi pótlékot (első szülött gyermeke nem egy lakcímen lakik vele itt Mo-on)? Amennyiben nem, milyen esetben tudja igénybe venni mindkét gyerek után a családi pótlékot?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a megkeresést. Mivel összetett az Önök ügye, fel kell tegyek jó pár kérdést, hogy pontos választ tudjak adni. Ezért arra kérném, vegye fel velünk a kapcsolatot. Küldjön nekünk, kérem, emailben a nemetcsaladipotlek [kukac] gmail.com címre egy telefonszámot, és 1-2 napon belül visszahívjuk, hogy a részleteket megbeszéljük.

      Előre is köszönjük.

      Üdv:

      Nyáry Gusztáv

      Törlés
  4. A második gyermek megszületése előtt apuka németbe dolgozott. Én itthon első gyermekkel 6 évet.(nem volt munkaviszony közbe). Mikor a 2. gyermek megszületett hiba igényeltem járandóságot elutasítoták kérjem kintről.(ott se sikerült onnan se kaptam) Idén augusztusba ismét beadtam itthon 2 gyermekre de apuka már itthon dolgozik, itt van november és se határozott se ellátás se információ. Ötlet mit tegyek hova forduljak?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Szabina!

      Mivel bonyolultabb az ügy, jó lenne megbeszélnünk telefonon a részleteket. Kérjen visszahívást az alábbi oldalon és felhívom Önt, amint lehetséges.

      http://www.nemetcsaladipotlek.hu/2013/12/kerdes-nemet-csaladi-potlekkal-kapcsolatban.html

      Üdvözlettel:

      Nyáry Gusztáv
      nemetcsaladipotlek.hu

      Törlés
  5. Kedves Gusztáv!
    A kérdésem csupán az lenne, hogyha a férjem No-ban dolgozik, adózik stb., én a 3 csemeténkkel GYET-en vagyok Mo.-on, akkor várhatóan a MÁK tőlem megvonja a családi pótlékot ha a férjem megigényli No-ban?
    Előre is köszönöm a választ,üdv:BEA

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Bea!

      Amennyiben Önnek nincs Magyarországon bejelentett munkaviszonya, amelyből származó jövedelme után megfizeti a TB-járulékokat (a gyet mellett napi max. 6 órában lehet dolgozni), akkor megvonják mind a családi pótlékot, mind a gyetet, és a teljes német családi pótlék jár majd.
      Ha van vagy a német családi pótlék bejelentése előtt még lesz munkaviszonya, akkor megmarad mind a magyar családi pótlék, mind a gyet, és a németektől a különbözetet kapják majd meg.

      Üdvözlettel:

      Nyáry Gusztáv
      nemetcsaladipotlek.hu

      Törlés
  6. Kedves Gusztáv!
    Az alábbiakban kérném segítségét. Gyermekem után gyedet kapok illetve családi pótlékot. Férjem Németországban dolgozik. Megigénylem a német családi pótlék különbözetet, mivel arra jogosultak vagyunk, ez egyértelmű. Június 01-jétől gyermekemmel mi is Németországba költözünk, ott be kell jelentkeznünk lakcímmel, hogy férjem révén biztosítással rendelkezzünk. Kérdésem az lenne, hogy elvesztem-e itthon a gyed ellátásomat, amennyiben Németországban bejelentett lakcímmel rendelkezik a gyermekem és én.

    Válaszát köszönöm!

    Üdvözlettel:
    Varga Ágnes

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ágnes!

      Igen, a gyed is családi juttatás, amelyet a család Németországba költözésekor megvonnak itthon, mert a német állam illetékes azt biztosítani német családi pótlékként. Ott nincs külön gyed, gyes, stb. Ezek a családi pótlékban benne vannak.

      Ezért érdemes a kiköltözés után haladéktalanul bejelentkezni a kinti lakcímre és megigényelni a német családi pótlékot. 1-2 hónap után már havonta folyósít a Familienkasse.

      Üdvözlettel:

      Nyáry Gusztáv
      nemetcsaladipotlek.hu

      Törlés
  7. Kedves Nyáry Gusztáv!

    Akkor jól értem, hogy abban az esetben is megvonja a MÁK a családi pótlékot ha a gyermekével itthon élő szülő maga után fizeti a TB-t?

    Üdvözlettel: Anita

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Anita!

      Igen, jól érti. Ön ugyanis maga után itthon minden bizonnyal csak az egészégügyi hozzájárulást (EHO) fizeti maga után, de a nyugdíjjárulékot nem.

      Üdvözlettel:

      Nyáry Gusztáv
      nemetcsaladipotlek.hu

      Törlés
    2. Köszönöm szépen!

      Törlés
  8. Jo napot . A gyest es a csaladi potlekot le kell mondani magyarorszagon vagy automatikusan lemondodik ha eetorszagban megigenyeljuk a kindergeldet? Koszonom

    VálaszTörlés
  9. Kedves Anna!

    Igazából, amikor az egyik szülő Németországba költözik munkavállalás céljából, akkor kellene bejelenteni a Kormányhivatalnak (ex-MÁK) ezt a tényt. Ekkor áthelyeznék az illetékességet a Kormányhivatal Családtámogatási Főosztály, Családtámogatási Osztály 7-hez (leánykori nevén MÁK NKO, vagyis Nemzetközi Kapcsolatok Osztálya) Budapestre, amely ezt követően megvizsgálná a magyar családi pótlékra való további jogosultságot. De...

    Mivel erről sokan (a többség) nem tudnak, ezért amikor a német családi pótlékot megigénylik, akkor kell bejelenteni ezt a MÁKnak, mivel a német családi pótlék igényléshez amúgy is szükség van a MÁKtól az E411-es igazolásra. Mert a Familienkasse ezen igazolás alapján számítja ki, hogy a német családi pótlék különbözete vagy a teljes összege jár-e.

    FONTOS! A magyar családi pótlékot külön lemondani nem szükséges, mivel lehet, hogy az a továbbiakban még járna, a német különbözetével együtt.

    Tehát nyújtsák be a német igénylését és ezt jelezzék egyben a MÁK felé is.

    Üdvözlettel:

    Nyáry Gusztáv
    nemetcsaladipotlek.hu

    VálaszTörlés
  10. Üdvözlet, én 2023 áprilisában jöttem németbe dolgozni. Elötte otthon dolgoztam, és apa ként 8 óras munka mellett vettem igénybe a gyedet. Ez most decemberben járt le, milyen formában várhatom a német családipótlékot? Teljes/különbözet? Köszönettel

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tisztelt Uram! Mivel Ön dolgozik Németországban, az Ön nevére Magyarországon már nem járhat semmilyen magyar családi juttatás, tehát se magyar családi pótlék, se gyed, se gyes, ezért a németektől a teljes német családi pótlékra lesz jogosult, amint leigazolásra került feléjük, hogy a magyar már nem jár, mióta és miért nem. Üdv: Nyáry Gusztáv

      Törlés

Ez a weboldal a német családi pótlék (Kindergeld) különbözet jogosultságával, igénylésével és ügyintézésével kapcsolatban nyújt segítséget. Amennyiben kérdése van vagy hozzá kíván szólni, azt örömmel fogadjuk, de kérjük, hogy azt kulturáltan tegye. Fenntartjuk a jogot arra, hogy a méltatlan hozzászólásokat töröljük.