Elváltaknak, külön élőknek is jár a német családi pótlék?

Elvált vagy külön élő szülők gyakran teszik fel a német családi pótlék különbözettel kapcsolatban a kérdést, hogy nekik, elváltaknak is jár-e a német Kindergeld?

A német családi pótlék elváltaknak, külön élőknek is jár
A német családi pótlék elváltaknak, külön élőknek is jár

Sajnos az elvált szülők között gyakori vita folyik arról, hogy 
  • a német családi pótlékot melyikük milyen bankszámlára kaphatja,
  • hogyan és mire használják a németektől kapott pénzt,
  • a gyermekkel járó havi költségekre fordítsák vagy félretegyék, 
  • kell-e fizetni mellette a gyerektartást vagy ezt kiválthatja-e a német családi pótlék
  • mi van akkor, ha a Németországban távol élő szülő nem együttműködő, nem adja ki az adatait és igazolásait a Kindergeld igényléshez
  • mi van akkor, ha a Németországban távol élő szülő jogosulatlanul veszi fel a pénzt?
Sok egyedül nevelő szülő adja fel a német családi pótlék igénylést, pedig van megoldás...

Cikk frissítve: 2022.12.07.

A német családi pótlék a válás után vagy válófélben lévő szülők esetében is jár

A törvény előtt nincs különbség házasok és elváltak vagy különélők között, így a német családi pótlékot szabályozó törvények esetében is minden ember egyenlő. Minden más ugyanis diszkrimináció lenne.

Vagyis ha az egyik szülő Németországban dolgozik és adózik több mint 183 napon át az elmúlt legfeljebb 6 hónapban, akkor létrejön a német családi pótlék jogosultság. A kérdés már csak az, hogy ki a jogosult, és ki kapja meg a német családi pótlékot. (Fontos: az igénylést hamarabb is be lehet nyújtani)


Milyen következménnyel jár a német családi pótlék igénylésnél, ha a szülők elváltak, külön élnek vagy nem házasok, "csak" együtt élnek?

  • a német családi pótlékra jogosult* személy az a szülőfél lesz, akinél a gyermekek vannak (közös lakcím!), nem minden esetben az, aki Németországban dolgozik
  • egyetlen kivétel ez alól, ha a Németországban dolgozó szülőfél magyar cég által kiküldetésben dolgozik, akkor ő a jogosult* akkor is, ha nem ő neveli a gyermekeket
  • elváltak esetében, ha még közös a Németországban dolgozó szülő és a gyerek(ek) lakcíme, akkor ő a jogosult akkor is, ha valójában nem él velük
  • a német családi pótlék a gyermekek nevelésére, biztonságára fordítandó
  • valamivel több a kitölteni való a német családi pótlék kérvényben és elváltak esetében más papírok is szükségesek a német családi pótlék jogosultság igazolásához
  • az elvált ill. külön élő szülőknek jóhiszeműen együtt kell működniük a Kindergeld igénylésnél egymással a gyerekek érdekében (megbízás esetén ebben is tudok támogatást nyújtani), vagyis: adatok és igazolások átadása az igénylőnek, megállapodás a bankszámlaszám kérdésében (Mi a teendő, ha nincs egyetértés?)
* A német családi pótlékra való jogosultság nem azt jelenti, hogy egyedül a jogosult egyedül dönthet mindenről, hanem azt, hogy ő igényelheti meg, ő kell aláírja a kérvényt.

A lényeg, hogy a német családi pótlék különbözet megigénylésére a feltételek ill. a jogosultság akkor is érvényesek a szülőkre, ha elváltak, ill. akkor is, ha még házasok, de tartósan külön élnek. Csupán az igénylés mikéntjében lesznek változások a válás után.


Segítség a német családi pótlékra jogosult szülő megállapításához:


Német családi pótlékra jogosult szülő megállapítása elváltak esetén
Elváltaknál ki jogosult a német családi pótlékra?





További tudnivalók a feltételekről és a jogosultságról itt: Német családi pótlék különbözet: Kinek, mikor, mennyi jár?



Mi a teendő, ha az elvált szülők nem tudnak együttműködni a német családi pótlék igénylés során?

Mivel a német családi pótlékra jogosult és azt igénylő személy az a szülőfél lesz, akinél a gyermekek vannak (kivéve, ha kiküldetésről van szó), őt a másik szülőnek - amennyiben ő dolgozik Németországban - teljes mértékben támogatnia kell az igénylésben (törvényileg köteles együttműködni!).

Mivel a gyermekeiről a külön élő szülőnek is kötelessége gondoskodnia, és mivel az igénylésnél szülőként automatikusan érintett, törvényileg köteles biztosítania a német családi pótlék igényléshez szükséges személyes és egyéb adatait, dokumentumait és igazolásait a gyermeket nevelő szülőfél számára.

Amennyiben ennek a kötelességének nem tesz eleget, úgy lehetőség van tőle azt jogi úton beszerezni. Ez további költségekkel jár és időt igényel, de ha Ön ilyen helyzetben van, kérem vegye fel velem a kapcsolatot, mert van megoldás




A német családi pótlék ügyintézés megbízási díja 


A Német Családi Pótlék Szolgálat ügyintézői díja jelenleg 
egyszeri 130 EUR
(mindig az aktuális HUF-EUR árfolyamnak megfelelően Forintban adom meg - 400 Ft / EUR árfolyamnál ez 52 000 Ft / igénylést jelent)
függetlenül a gyerekek számától

A díj az alábbiakat tartalmazza: 
  • konzultáció: előzetesen megbeszéljük a jogosultságot, ki lehet az igénylő
  • kérdéseket megválaszolom: speciális helyzet esetén azokat is megbeszéljük
  • a nyomtatványokat én kitöltöm, nem Önnek kell!
  • német nyelvű kísérőlevelet írok, hogy a Familienkasse jobban értse az Önök helyzetét
  • egyszeri hiánypótlás útmutatót adok (ha több szükséges, az külön fizetendő)
  • egy alkalommal segítek VAGY panasz VAGY változásbejelentés VAGY határidő módosítás ügyben (ha több szükséges, az külön fizetendő) 
  • határozatot leellenőrzöm az ügy végén
  • garancia: a munkámért felelősséget vállalok, ha hibázok, azt díjmentesen kijavítom, ha nem is jogosult, akkor a díjat visszafizetem (nem az én hibámból eredő jogosultságvesztésért a felelősséget kizárom!)
A fentiek általában minden ügyben előfordulnak. Egyéb teendők esetén tehát merülhetnek fel további költségek, pl. igazolások beszerzésében segítség, több (nagyobb) hiánypótlás, több változás bejelentése, panaszok, fellebbezés, ezekről természetesen előzetesen árajánlatot adok.


Német családi pótlék ügyintézés igénylés

Csak akkor töltse ki az alábbi űrlapot, ha a német családi pótlék igényléséhez az alábbi három feltételnek megfelel:
  1. Ön vagy jelenlegi/volt házas-/élettársa Németországban dolgozik vagy dolgozott az elmúlt 6 hónapban (bejelentve) és ott adózik/adózott
  2. Lehetőleg van/volt a munkaviszony ideje alatt bejelentett lakcíme Németországban (nem szigorú feltétel)
  3. Van gyereke (saját, nevelt, adoptált, stb.), aki után családi pótlék jár (18 év alatti vagy 25 év alatti, tanulóviszonnyal rendelkező gyermek)

Ha megfelel a fenti három feltételnek, 
akkor jelezze a német családi pótlék ügyintézésre való igényét az alábbi űrlapon 
(az űrlap kitöltése még nem kötelezi Önt díjfizetésre, 
a részletekről a továbbiakban 
tájékoztatom):

Adatvédelem: Adatait semmilyen körülmény között sem adjuk ki harmadik félnek, 
levelünkről bármikor leiratkozhat! Adatkezelés nyilvántartási szám: NAIH-75986/2014

Jelentkezését követően e-mailben azonnal megkapja a szerződést és a német családi pótlék igényléshez szükséges adatok átadásához az adatbekérő űrlapot, amelyet, kérem, 
mihamarabb küldjön nekem kitöltve vissza.

Cikk frissítve: 2022.12.07.

14 megjegyzés:

  1. Üdvözlöm!Szeretnék érdeklődni hogy élettársi kapcsolatban ami nem lett közjegyző által hitelesítve igénybe vehető e a családi pótlék igénylése ill németországban elfogadják e ezt az élettársi kapcsolatott amíről nincsen papírunk.Egy közös gyermekünk van!Előre is köszönöm válaszát!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Róbert!
      Mivel közös gyermekük van, az élettársi kapcsolatot is elfogadják, akkor is, ha nem regisztrált élettársi viszonyról van szó. Németországban egyébként csak az egynemű párokat regisztrálják élettársi viszonyban. Arra viszont ügyelni kell, hogy a gyermeket nevelő szülőfél kell az igényt benyújtsa, akkor is, ha nem ő dolgozik Németországban.

      Üdvözlettel:
      Nyáry Gusztáv
      nemetcsaladipotlek.hu

      Törlés
  2. Üdvözlöm! Én màr beszéltem önnel azzal kapcsolatban hogy màrcius 20-dikàval a MÀK kiküldte az E-411-es nyomtatvàny de azóta semmit nem kaptunk a familienkassetol. Próbàltuk hívni őket de valami kinder nummer szàmot kérnek de mi olyannal nem rendelkezünk. Egyébként Oldenburgi familienkassànàl vagyunk elvileg.Ön szerint mennyi idő lehet még az utalàsig? Vagy hogyan lehet érdeklődni az üggyel kapcsolatban? Vàlaszàt előre is köszönöm! Tisztelettel Katóné Vincze Judit!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Judit!

      Az a kérdés, hogy a Familienkassénak mikor küldték el az igénylést, ill. volt-e hiánypótlás, és ha igen, azt mikor küldték el. A jelenlegi tapasztalatok szerint onnantól számított kb. 3, inkább 4 hónap, mire valamit reagálnak.

      Ha telefonon érdeklődnek, akkor az ún. Kundennummer-t (ügyfélszám) kérik, ezt Kindergeldnummer-ként is szokták emlegetni. Jellemzően az első három számjegy után az FK betűk következnek (Familienkasse rövidítése), majd újabb 6 számjegy. Ha a Familienkassétól bármilyen levelet kaptak már, akkor annak jobb felső sarkában találják meg. Ha nem kaptak, akkor a telefonbeszélgetés során meg kell nekik mondani, hogy még nem kaptak, és akkor az igénylő nevét és születési dátumát kérik el. Már, ha akarják. Mostanában nagyon sokszor nem adnak ki információt, csak annyit mondanak, hogy várjunk.

      Mivel Ön azt írja, hogy Oldenburghoz tartoznak, abból indulok ki, hogy ott adták be az igénylést. Ha az egész család kint él Németországban, akkor ott jó helyen van az igénylés, ha viszont egy része Magyarországon él, akkor már Nürnberghez (pontosan: Familienkasse Bayern Nord) tartoznak, ami annyit jelent, hogy Oldenburgból előbb át fogják küldeni az anyagukat Nürnbergbe, és csak ezután fognak majd valamikor (2-4 hónap múlva) foglalkozni vele. Oldenburg erről az áthelyezésről egyébként majd tájékoztatást küld.

      Ennyit tudok Önnek - sajnos csak - mondani jelenleg. Javasolom, csatlakozzon a Facebook oldalunkhoz, ha még nem tette meg, mert ott fogjuk értesíteni mindenkit, ha valami változás, fejlemény, gyorsítási lehetőség áll fenn, ill. egyéb témákról is lesz szó. Csatlakozni itt a nemetcsaladipotlek.hu weboldalon a jobb felső sarokban található kis Facebook fülnél lehet, vagy az oldal alján a kommentárok alatt, vagy itt: https://www.facebook.com/nemetcsaladipotlek.hu

      Üdvözlettel:
      Nyáry Gusztáv
      nemetcsaladipotlek.hu

      Törlés
    2. Köszönöm vâlaszt! Még annyi hogy mi tavaj decemberben ott kint inditotuk el és januàrban küldte meg nekünk az e411 est és a 401 es nyomtatvànyt a familenkasse a 401 est visszaküldtük nekik a 411-est meg a Budapesti mak-nak azok tovàbítottàk màrciusban vissza németbe ezért gondoltam hogy akkor màr csak az utalàsra kell vàrnunk mert ausztriàban így .működött.Ja és igen a gyerekekkel én magyarorszàgon vagyok.Tőllünk december óta semilyen hiànypótlàst nem kértek csak ezt a két nyomtavàny küldték az ő részükkel leigazolva a hiànyzó részekket pedig kitőltve visszaküldtem ja meg az ezekhez tartozó papirokat. Tisztelettel Katoné Vincze Judit.

      Törlés
    3. Köszönöm a vàlaszàt! Mi tavaj decemberben inditottuk el németorszàgban januàrban meg is kaptuk az e411 -et meg 401-es nyomtatvànyt lebélyegezve mi kitőltöttük amit még kellett stb paporokat kiküldtük amit kértek az e411-est megküdtem a Mak-nak . Ja igen én és a gyerekej magyarorszàgon vagyunk. Ausztriàbol amikor készen volt az e411 két hàrom hét volt az utalàs. Ezért kérdeztem hogy itt mennyi időn belül utalnak .Sajnos akkor itt nem ilyen egyszerű. :( Hiànypótlàst ezeken a papirokon kívűl nem kértek pedig még januàrban visszaküldtem nekik mindet. Tisztelettel Katóné Vincze Judit.

      Törlés
  3. Üdvözlet! Egyéni vàllalkozóként dolgozom németorszàgban,gewerbekarte-val rendelkezem.Élettàrsam magyarorszàgon èl 19 éves közös lànyunkal aki még jelenleg tanul jàr e a csalàdipótlék különbözet! Vàlaszàt előre is köszönöm! H József

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves József!

      Amennyiben a vállalkozása Németországban van bejelentve, ott működik, abból Önnek jövedelme van és abból kint adózik, és ezt a megfelelő papírokkal igazolni is tudja, akkor véleményem szerint jár a német családi pótlék Önöknek is.

      Üdvözlettel:

      Nyáry Gusztáv
      nemetcsaladipotlek.hu

      Törlés
  4. Tisztelt Nyáry Gusztáv Úr!

    Korábbi (nem bejegyzett) élettársi kapcsolatomból született kisfiamat egyedül nevelem, a gyermek édesapja Németországban dolgozik. Kisfiam apukája időközben megnősült és a házasságából is született egy gyermeke (ő az anyukájával együtt Magyarországon él). Neki elkezdték intézni a németországi családi pótlék különbözetet, de az ügyet intéző itthoni cégtől gyermekem édesapja azt a tájékoztatást kapta, hogy a mi közös gyermekünk után nem jár az ellátás, mivel az apukája és én nem egy lakcímen vagyunk bejelentve.
    Jár-e az ellátás a kisfiam után is és ha igen, melyikünknek kell azt igényelnie?

    Válaszát előre is köszönöm!
    Üdvözlettel: Dóra

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Dóra!

      Mint azt a fenti, német családi pótlék elváltaknak cikkben is írom, határozottan állítom, hogy jár az Önök esetében is a német családi pótlék. Az igaz, hogy az apának nem jár, mert nem él a gyermekkel egy lakcímen, de azt a T. Kollégák elfelejtették hozzátenni, hogy de Önnek, mint a gyermeket nevelő szülőnek viszont jár. Ön tehát a jogosult, Önnek kell megigényelnie. Ehhez persze apától szükség van az adatokra, igazolásokra.

      Ha szüksége van segítségre, kérjük, keressen bennünket emailben vagy töltse ki a fenti űrlapot.

      Üdvözlettel:

      Nyáry Gusztáv
      nemetcsaladipotlek.hu

      Törlés
  5. Tisztelt Nyáry Gusztáv Úr!

    Segítségét szeretném kérni. Férjem volt felesége kint dolgozik NO-ban 3hét-3hét váltásban 2 éve.
    Az Ő közös kislányuk (15 éves) 2 éve velünk él. 2016.01.15-óta hivatalosan a férjem a gyámja. A volt feleség szeretné a No-ból meg igényelni a családi pótlékot. A kérdésem az lenne, hogy ezt Ő megteheti-e? Kétségeink vannak e tekintetben. Várom mielőbbi válaszát!

    Köszönettel:
    Dóra

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Dóra!

      Jogosak a kétségeik: elváltak esetében és tartósan külön élők esetében is(!) a gyermeket nevelő szülő a jogosult a német családi pótlékra, akkor is, ha nem Németországban él. Az Önök esetében tehát onnantól kezdve jogosult az édesapa a német családi pótlékra, hogy a szülők tartósan külön élnek, édesanya kint dolgozik, és a gyermek édesapával él. Ez akkor is igaz, ha még nem hivatalosan gyámja a gyermeknek. A részleteket érdemes lenne telefonon pontosítani.

      Üdvözlettel:

      Nyáry Gusztáv
      nemetcsaladipotlek.hu

      Törlés
  6. Tisztelt Nyary Gusztav! Azt szeretnem megtudni hogyan juthatnek informáciohoz a famillienkassa-tol a családipotlékkal kapcsolatban. Sajnos nem beszélek nemetül. Sajnos megigenyeltem a családit es kiis utaltak a ferjemnek közben megromlott a kapcsolatunk es mi semmit nem láttunk belöle es informáciot sem igy azt sem tudom azota kapja e folyamatosan. ezt szeretnem kideriteni.Illetve leallitani az utalást ha küldik neki. Köszönettel Mária.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mária!

      Ha az édesapa nem kiküldetésben dolgozik kint, ill. nem él Magyarországon közös lakcímen Önnel és a gyermekkel, akkor Ön lenne a jogosult. Az édesapa igényléséről szerintem Ön nem fog kapni semmilyen tájékoztatást a Familienkassétól, de bejelentheti, ha azóta elváltak, ill. ha már nem közös a lakcímük, amennyiben édesapa a változásbejelentési kötelezettségének nem tett eleget.

      Üdvözlettel:

      Nyáry Gusztáv
      nemetcsaladipotlek.hu

      Törlés

Ez a weboldal a német családi pótlék (Kindergeld) különbözet jogosultságával, igénylésével és ügyintézésével kapcsolatban nyújt segítséget. Amennyiben kérdése van vagy hozzá kíván szólni, azt örömmel fogadjuk, de kérjük, hogy azt kulturáltan tegye. Fenntartjuk a jogot arra, hogy a méltatlan hozzászólásokat töröljük.