Üzenet a Németországba kiköltözni készülő családoknak, mielőtt belevágnak...

Németországba kiköltözés előtt...
Németországba kiköltözés előtt...

Ki akartok költözni Németországba? 

Se lebeszélni és marasztalni, se egyetérteni és a kivándorlásra buzdítani nem akarok. A döntést a szívedben minden bizonnyal már meghoztad, mert, tudom, milyen nagy egyes családok esetében az elkeseredés.



De engedd meg, hogy 14 év németországi tartózkodás, és sok-sok ügyféltől kapott tapasztalat után a következőket tanácsoljam a Németországba való kivándorláshoz, mert láttam/hallottam jó pár csúnyán végződő esetet, majdnem utcára került családokat, gyerekestül, ki nem fizetett béreket, majdnem rabszolgamunkát, pénz nélkül szökni kényszerült dolgozót, és lelki válságba került embert is...

Nem vagyok jogász, se munkavédelmis, így megvédeni nem tudlak. Csak tanáccsal ellátni, hogy fel tudj készülni és szükség esetén tudj védekezni, ill. időben cselekedni.

Mielőtt bármibe is belevágsz, ügyelj arra, hogy Te most lehet, hogy igen feldúlt lelkiállapotban vagy. Egy ekkora élet- és életmódbeli változtatáshoz azonban szükség van a józanságra.

Lelkileg megviselhet

Sokan panaszolják, hogy akármilyen jó biztonságban élni a jó fizetésből, a nyelvtudás, a rokonok, barátok hiánya kőkemény lelki teher. Készülj fel erre is, és soha nem mondd, hogy soha (nem jössz haza)...

Ne égess fel tehát magad mögött mindent 

és irány Németország, akár München vagy az Északi-tenger, családostul, miután eladtad itthon a lakást/házat, bútort, mindent, és itthagytál szülőket-nagyszülőket, barátokat, emlékeket...

Csak az egyik szülő menjen ki először

de előbb legyen meg a munkahelye (magyar cég által kiküldetésben is lehet dolgozni!) Állások: lásd nemetorszagi-magyarok.de, iranynemetorszag.com, nemetmunka.hu.

Informáld le a leendő munkáltatót

főleg a magyart (sajnos ez a szomorú igazság), mielőtt leszerződsz! Mert nagyon sok ám a farkas odakint. Pénzt szagoltak, tudod, és van ám haddelhadd. Fontos tudnod, hogy nem mind farkas, sok(!) korrekt, becsületes cég is van, rendes főnökökkel. De ne tesztelgess meg gondolj, hanem tudj!

Előbb legyen meg a korrekt munkaszerződés

amelyben az szerepel, amiben megállapodtatok: mit és mennyit dolgozol, hol, mettől-meddig, mennyiért, a hónap hányadáik napjáig kapsz fizetést, és hogyan, hol fogsz lakni, azt ki fizeti, hogyan fogsz utazni munkába és haza, azt ki fizeti, milyen gyakran jöhetsz haza a szeretteidhez. Ez mind legyen a szerződés része.

Legyél túl a min. 3 hónapos próbaidőn

Ha minden hónapban rendesen megkapod a fizetésedet és a bérjegyzékedet (németül Lohnabrechnung), amiből kiderül, hogy be is vagy jelentve és levonják tőled a német adót, akkor az jó jel, hogy jó helyen vagy. Ezeket a hivatalos papírokat szorgalmasan és rendesen gyűjtögesd, mert még szükséged lesz rájuk. Ha megkapod a bérjegyzéket, akkor az év lezárta után megkapod majd az éves bér- ill. adóösszesítődet (Steuerbescheinigung). Ezzel tudod bevallani a német adódat, ami az esetek többségében adóvisszatérítést is jelent. Fizetésed függvényében ez sok száz vagy akár ezer euró plussz jövedelem, ami után itthon már nem adózol! Ezekkel a papírokkal meg tudod majd igényelni a német családi pótlékot is.

Ha korrekt a munkaadó

betartja a szavát, úgy a szerződéssel kapcsolatban, mint a mindennapok ügyes-bajos dolgaiban, és ezt a kollégák is megerősítik, pláne,ha segítőkész is, és ha a német fizetés elég az egész család németországi - jóval drágább! -  megélhetéséhez, akkor szabad csak a család többi tagjának utánad menni. Különben nagy a rizikó, hogy pl. egy kimaradó fizetés netán kirúgás esetén mindannyian hoppon maradtok, ami kicsi gyerekekkel nem jó buli. Főleg nem, ha itthon semmi sincs már.

Mindig legyen menekülő útvonalad

vagyis egy másik konkrét munkalehetőség, hogy baj esetén azonnal lépni tudj. Érdemes ezért a 200 000-nél is több kint élő magyar kivándorolt közül minél többel megismerkedni, aktívan kapcsolatot tartani, vagyis velük összefogni, egymást segíteni (nagyvárosokban könnyebb, pl. München, Frankfurt, Stuttgart, Köln évtizedek óta saját találkozóik, táncházuk, még szentmiséjük is van). Így hozzájutsz ahhoz az infóhoz, amire adott pillanatban szükséged lehet. Megtudod, mikor hol milyen munkaerőt keresnek. De vigyázz: A hangsúly a kölcsönösségen van! Az egyoldalú kapcsolatokat érdemes kerülni, a jószívű, segítőkész, becsületes magyarokat meg kell becsülni. És szükség esetén viszonozni a segítséget!!!

Nem akkora baj, ha nem tudsz németül, de azért jó, ha van nyelvtudásod

Rengetegen dolgoznak úgy kint, hogy még köszönni is csak olaszul tudnak:-)
Viszont minél aktívabb vagy, minél szorgalmasabb, annál hamarabb fognak megbecsülni a németek. Mert szeretik a magyarokat. Épp azért, mert szorgalmas, okos, ügyes és alapvetően becsületes nép vagyunk. Az ez alól kivételeket, az ocsút ki kell löknünk magunk közül. Tanuljanak rendet és tisztességet!
És ha még elkezdesz németül is tanulni, azzal lepipálod az erre már lustákat. És az információ világában ma a nyelvtudás nagy kincs! Ha nyelvtanilag nem helyes, akkor is. Szerinted a törökök közül mennyien beszélnek helyesen németül?

Nehéz a németországi lakás bérlés

Sok ügyfél jelzi, hogy a családját is kivinné, de nem tudja megoldani a lakásbérlést. Az ún. migránsválság óta nagyon megnőttek az amúgy is magas albérleti árak Németországban, és a tapasztaltak szerint vagy kerülik a külföldi bérlőket a főbérlők, vagy inkább a pénzesebbeket, ill. az államilag támogatott menekülteket részesítik előnyben.

6 hónap után Németországban jár a német családi pótlék

ill. a magyar és a német családi pótlék közti különbözet, ebben majd tudok konkrétan segíteni, amikor már tartósan (hivatalosan 6 hónapja) kint dolgozol és adózol. Az ügyintézést érdemes 1-2 hónappal korábban megkezdeni, mert már csak 6 hónapra visszamenőleg fizetnek német családi pótlékot. Addig is kövesd az ezzel kapcsolatos fejleményeket a Facebook oldalunkon:
https://www.facebook.com/nemetugyintezo

Sok sikert és vigyázzatok magatokra! Ezt az oldalt pedig oszd meg minél több Németországba kivándorolni készülő ismerősöddel az alábbi gombok segítségével, hogy biztonságban legyenek ők is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ez a weboldal a német családi pótlék (Kindergeld) különbözet jogosultságával, igénylésével és ügyintézésével kapcsolatban nyújt segítséget. Amennyiben kérdése van vagy hozzá kíván szólni, azt örömmel fogadjuk, de kérjük, hogy azt kulturáltan tegye. Fenntartjuk a jogot arra, hogy a méltatlan hozzászólásokat töröljük.