Jár a német családi pótlék munkanélküliség esetén Németországban?

Ha regisztrált munkanélküli, milyen esetben jogosult a német családi pótlékra tovább, és mikor nem jár?

Bizonyos feltételek esetén munkanélküliség esetén is jár a német családi pótlék
Bizonyos feltételek esetén munkanélküliség esetén is jár a német családi pótlék

Német családi pótlék járhat a munkanélküliség idején is, de ehhez az alábbi feltételek megléte szükséges, illetve az alábbi a kötelezettségekkel jár...

Frissítve: 2020.04.15.

A munkanélküliség ideje alatti jogosultsághoz tisztában kell lenni a német családi pótlékra való jogosultság törvényi hátterével:

A német családi pótlék jogosultság feltétele


Alapvetően az alábbi két eset valamelyikében jár a német családi pótlék:
  1. Ha valaki tartósan, életvitelszerűen él Németországban vagy
  2. ha valaki Németországban korlátlanul adóköteles
Bővebben:

Az él tartósan, életvitelszerűen Németországban, aki ott több, mint 193 napja (6 hónapja) bejelentett lakcímmel rendelkezik.

Mivel a bejelentett lakcím megléte nem minden Németországban munkát vállaló magyar számára lehetséges, ezért a vonatkozó törvények szerint nem kötelező a németországi bejelentett lakcím megléte a német családi pótlékra való jogosultsághoz. Tipikusan ilyen eset pl. a kamionsofőröké, vagy azok az építkezésen dolgozóké, akik néhány hetente máshol dolgoznak, munkásszálláson vagy panziókban élnek, ahova nincsenek lakcím szerint bejelentkezve.

Munkanélküliség és német családi pótlék


Az jogosult Németországban munkanélküli támogatásra (bizonyos itt nem részletezett feltételek megléte esetén), aki Németországban fizette meg a társadalombiztosítást (Sozialversicherung*), vagyis az egészség- ÉS nyugdíjbiztosítási járulékokat.

Jó tudni, hogy a német munkanélküli támogatásból nem vonnak adót, az adómentes (steuerfrei).

A fenti, német családi pótlékra való jogosultság feltételei (lásd fent 1. pont) szerint tehát

 akkor jár a német családi pótlék tovább, 
 hogyha a dolgozó Németországban regisztrált munkanélküli 
 ÉS 
 hogyha a magyar munkavállaló Németországban 
 továbbra is bejelentett lakcímmel rendelkezik


FONTOS! A Németországban kiküldetésben dolgozó magyar munkavállaló nem jogosult Németországban német munkanélküli támogatásra, mivel nem kint fizette meg a társadalombiztosítási járulékokat.
Aki tehát egy magyar cég (pl. Kft) alkalmazottja, vagyis kiküldetésben dolgozik kint, az Magyarországon fizeti meg a járulékokat, ezért Magyarországon(!) jogosult a munkanélküli támogatásra.

*Jó tudni! A Sozialversicherung nem ugyanaz, mint a Krankenversicherung (magyarosan értelmezve Krankenkasse). Előbbi alatt a nyugdíjbiztosítást, utóbbi alatt az egészségbiztosítást kell érteni. A Krankenkasse az egészégbiztosítót jelenti. (Lásd még német családi pótlék szótár)

Ha a munkanélkülivé válás miatt a lakcíme is megszűnik... 


és pl. hazaköltözik Magyarországra, abban az esetben
  • megmarad a német munkanélküli támogatásra való jogosultsága, azt tehát Magyarországon is megkapja, mivel korábban Németországban vonták a jövedelméből a társadalombiztosítást (Sozialversicherung)
  • de nem jogosult a német családi pótlékra, mivel se bejelentett lakcíme nincs már Németországban, sem nem fizet ott adót, mivel munkaviszonya nincs, a munkanélküli támogatás pedig adómentes

Munkanélküliség esetén akkor jogosult tovább német családi pótlékra


tehát, hogyha megmarad a németországi bejelentett lakcíme. Ettől még jogában áll Magyarországon tartózkodni, pl. a családjával lenni, mint ahogyan elmehet szabadságra is, de a munkanélküliséggel járó kötelezettségeinek eleget kell tennie, és az kell látszódjon, hogy életvitelszerűen Németországban él.

Nem jár a német családi pótlék, ha...


  • Ha a német lakcíme megszűnik, ill. onnan kijelentkezik, miközben Németországban regisztrált munkanélküli marad
  • Ha Magyarországon regisztrált munkanélküli
  • Ha se németországi lakcíme nincs, se nem dolgozik ill. adózik Németországban

Ha német családi pótlékot kap és munkanélkülivé válik...


akkor a változást köteles haladéktalanul bejelenteni és leigazolni a Familienkasse felé.

A változásbejelentéssel kapcsolatos teendők ügyében keressen bátran.


Frissítve: 2020.04.15.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ez a weboldal a német családi pótlék (Kindergeld) különbözet jogosultságával, igénylésével és ügyintézésével kapcsolatban nyújt segítséget. Amennyiben kérdése van vagy hozzá kíván szólni, azt örömmel fogadjuk, de kérjük, hogy azt kulturáltan tegye. Fenntartjuk a jogot arra, hogy a méltatlan hozzászólásokat töröljük.