Kérdése van a német családi pótlékkal kapcsolatban?

A német családi pótlékkal kapcsolatban folyamatosan tájékoztatjuk minden olyan lehetséges kérdésről, amely az igényléshez, a kérvény beadásához, a könnyebb és gyorsabb ügyintézéshez szükséges.

A német családi pótlékkal kapcsolatos gyakran ismétlődő kérdésekre alábbiakban összeállítottunk egy kérdéslistát.

Cikk frissítve: 2022.01.07.

Arra kérjük,
1. keresse meg kérdését és a rá adott választ.

2. Ha nem találja, négy lehetőség közül választhat:

a) Írja meg kérdését a német családi pótlékkal kapcsolatban az alábbi hozzászólási lehetőségben egy kommentárban, és ugyanitt meg is fogja kapni rá a választ, ha 1-2 napon belül visszanéz

b) vagy tegye fel kérdését a Német Családi Pótlék Ügyintéző oldalán: https://www.facebook.com/nemetugyintezo

c) vagy írjon egy e-mailt a nemetcsaladipotlek@gmail.com címre, és 1-2 napon belül választ adunk, közvetlenül a postafiókjába. (Amennyiben kérdése még nem szerepel itt a listában, itt is közzétesszük)

d) vagy kérjen visszahívást. Ehhez töltse ki az alábbi mezőket.





Német családi pótlék: Ki a jogosult? Kinek, mikor, mennyi jár?

Ön vagy szülőtársa jogosult a német családi pótlék és a magyar családi pótlék közti különbözetre? Nem mindegy...

A Német családi pótlék: Kinek, mikor, mennyi jár? című teljes cikkhez kattintson ide


Milyen papírok kellenek a német családi pótlék igényléshez?

A német családi pótlék kérvényhez mellékelendő dokumentumokkal kapcsolatban egymásnak ellentmondó információk keringenek az interneten
Milyen dokumentumokat szükséges csatolni a német családi pótlék különbözet igényléséhez?

Milyen papírokat kell benyújtani a német családi pótlék igényléshez? című teljes cikkhez kattintson ide


Német családi pótlék igénylés módja

Miért jár Ön jól, ha igénybe veszi a Német Családi Pótlék Szolgálatot?
Miért érdemes profikkal intéztetni a német családi pótlék ügyet, és mikor fogják a leggyorsabban átutalni a német családi pótlékot?

Német családi pótlék igénylés módja című teljes cikkhez kattintson ide


Kindergeld igényléskor elveszi a Magyar Államkincstár a családi pótlékot, GYESt?!

Vigyázat! Amint megigényli a német családi pótlékot, elveszi a Magyar Államkincstár (MÁK) a családi ellátásokat, még a GYESt, GYEDet is! Ez a rémhír olvasható több, a német családi pótlékkal kapcsolatos fórumon.
Mi ebből az igazság?
Milyen esetben vonja meg a MÁK a családi pótlékot, GYESt, GYEDet és egyéb családi ellátást, ha valaki megigényli a német családi pótlékot (Kindergeldet)?

A Kindergeld igényléskor elveszi a Magyar Államkincstár a családi pótlékot, GYESt?! című teljes cikkhez kattintson ide


A német családi pótlék elváltaknak, külön élőknek is jár?

Naponta kérdezik meg szolgálatunktól Németországban dolgozó szülők, hogy nem akadály-e a német családi pótlék különbözet megigénylésénél az a szomorú tény, hogy ők elváltak, családjuktól, gyermekeiktől külön élnek, ill. hogy ki a jogosult a német családi pótlékra?

A német családi pótlék elváltaknak, külön élőknek is jár? című teljes cikkhez kattintson ide


Nem jár a német családi pótlék, ha nincs / nem volt bejelentett lakcímem Németországban?

Sok Németországban élő magyar munkaválalló úgy tudja, hogy neki nem jár a német családi pótlék, mert a kollégái azt mondták, hogy mivel nem volt / nincs bejelentett lakcíme Németországban, akkor nem jogosult.
EZ NEM IGAZ!
A németországi lakcímbejelentővel kapcsolatos tudnivalókat a Német ügyintéző Facebook oldalán írtuk le részletesen



Nem találta meg kérdését 
a német családi pótlékkal kapcsolatban?
Akkor két lehetőség közül választhat:

a) Írja meg kérdését a német családi pótlékkal kapcsolatban az alábbi hozzászólási lehetőségben egy kommentárban, és ugyanitt meg is fogja kapni rá a választ, ha 1-2 napon belül visszanéz,

b) vagy írjon egy e-mailt a nemetcsaladipotlek@gmail.com címre, és 1-2 napon belül választ adunk, közvetlenül a postafiókjába. (Amennyiben kérdése még nem szerepel itt a listában, itt is közzétesszük)

c) vagy kérjen visszahívást. Ehhez töltse ki az alábbi mezőket.



Cikk frissítve: 2022.01.07.

28 megjegyzés:

  1. Eltérő információk miatt szeretném ha pontosítanák, hogy milyen papirokat kell benyújtani az igényléshez.
    Elsősorban az anyakönyvi kivonatok, iskolalátogatási igazolás ami érdekelne.
    Ha jól tudom ezekből eredeti német nyelven hitelesített példányt is be kell nyújtani.Ebben szertnék segítséget kérni.
    Mi is kell pontosan a nyomtatványokon kívül a családi pótlék igényléséhez.
    Előre is köszönöm a válaszukat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük kérdését, gyorsan össze is állítottunk egy listát a német családi pótlék kérvényhez beadandó dokumentumokkal kapcsolatban, amit itt olvashat el: http://www.nemetcsaladipotlek.hu/2014/03/milyen-papirokat-kell-benyujtani-nemet-csaladi-potlek-igenyleshez.html

      Ezt a cikket mostantól a fenti cikken keresztül is el lehet érni.

      Többszöri érdeklődésünkre is újra azt a választ kaptuk, hogy NEM szükséges lefordíttatni a magyar papírokat németre. Pár hónapja központosították az EU-hoz tartozó országokból származó munkavállalók német családi pótlék ügyintézését, ahol a Familienkasse ügyfélszolgálatosa szerint egy a magyar nyelvet ismerő kolléga is dolgozik. Ő "fordítja hitelesen" a magyar iratok tartalmát.

      Törlés
  2. Érdeklődni szeretnék, hogy az apa németországban dolgozik, elváltunk a gyerekek velem élnek közös háztartásban Mo-on. Jár utánuk a német családi pótlék különbözet?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gyöngyi!

      Határozottan mondhatom, hogy igen, hogyha minden egyéb feltételnek is megfelelnek. További részletek az elváltaknak szóló cikkben itt: http://www.nemetcsaladipotlek.hu/2014/04/a-nemet-csaladi-potlek-elvaltaknak-is-jar.html

      Törlés
  3. Üdvözletem!
    Németországi munkavállallást tervezek, német munkáltatónál. Két gyermekem van jelenlegi házasságomból és egy az előzőből, akit a volt nejem nevel. Jól értelmezem, hogy nem jár folyamatosan a csp. különbözet, csak ha már 180 napot kint dolgoztam? Az elvált házasságomból származó gyermek után is tudom igényelni, vagy azt csak a volt nejem tudja megtenni? Köszönettel: Jancsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Jancsi!

      Igen, jól értette, legalább 180 egybefüggő napot kell kint töltenie (lakcímére bejelentkezve) és dolgoznia (bejelentve) ahhoz, hogy megkaphassa a német családi pótlék különbözetet (ha minden egyéb feltételnek is megfelel).
      Második kérdésére válaszolva, az elváltak esetében az kell az igénylést beadja, akivel a gyermek él, az Ön esetében tehát a volt felesége, ha ott él a gyermek. A jelenlegi házasságából származó gyermekek után Önnek kell beadnia a német családi pótlék igénylést.

      Törlés
  4. Üdvözletem! Azt hallottam a napokban, hogy változások várhatóak a németországi családi pótlék kifizetésekben. Egy ottani újság azt írta, hogy csak azok a külföldi munkavállalók lesznek csak jogosultak rá, akiknek a családja is kinn él. Önök mit tudnak erről? Mi már kapjuk évek óta, de csak a férjem dolgozik és él Németországban. Úgy hogy kicsit rosszul érintene minket egy ilyen törvényi változás. Előre is köszönöm, ha utána tudnak nézni.

    VálaszTörlés
  5. Az elmúlt napokban valóban témává vált Németországban az Európai parlamenti választások kampány-hajrájában a német családi pótlék és egyéb, külföldieknek nyújtott szociális támogatások kérdése. Egyelőre csak beszélnek róla, meg ígérgetnek vagy épp fenyegetőznek, hogy így meg úgy szigorítják a német családi pótlék feltételeit. Aztán, hogy majd a választások hogyan alakulnak, és ki hogyan váltja valóra azt, amit mondott, az jelen pillanatban egy jó kérdés. Tények, konkrét döntések egyelőre nincsenek. Ezért biztosan nem tudni most még, mi változik. Annak ellenére, hogy a sajtó már ír róla, és szinte tényként kezeli. Türelemmel kell lennünk, amíg tényleges információk derülnek ki a német családi pótlék feltételek ill. ügyintézés változásokkal kapcsolatban. Ezekről természetesen itt a nemetcsaladipotlek.hu blogon hírt adunk majd, úgyhogy kísérjék figyelemmel cikkeinket és küldjék tovább az érintett ismerősöknek, kollégáknak is, hogy ők is időben tudjanak lépni, ha szükséges.

    VálaszTörlés
  6. Üdvözlöm!

    2 éve dolgozom Németországban és van egy 8 hónapos kislányunk. Magyarországon sajnos nem egy a lakcímünk és bejegyzett élettársi viszonyunk sincs. Van esélyem egyáltalán, hogy megkapjuk a gyermekünk után visszamenőlegesen a Kindergel-et?

    A segítséget előre is köszönjük!

    Üdvözlettel: Béla

    VálaszTörlés
  7. Kedves Béla!

    Köszönöm a bizalmát, hogy megkeresett a kérdésével a német családi pótlék jogosultságával kapcsolatban. Mivel a gyermek közös, tehát Önök ketten a szülei, ezért nem baj, ha nincs közös lakcímük és nem bejegyzett élettársi kapcsolatban élnek. Két fontos dolog van:

    1. Feleljenek meg a német családi pótlék igényléshez szükséges feltételeknek: tehát, ha van közös gyermekük, Ön legalább 180 napja megszakítás nélkül Németországban dolgozik, van Németországban bejelentett lakcíme (ill. bizonyos kivétellel ez nem baj, ha hiányzik), Németországban adózik, és ezeket megfelelő módon tudja is igazolni, úgy jár a német családi pótlék.

    2. A gyermek születésétől fogva kell fennálljon a többi feltétel is, tehát onnantól kaphatják meg a német családi pótlékot.

    Amennyiben segítséggel szeretnék megigényelni a német családi pótlékot, kérem, jelentkezzenek a http://www.nemetcsaladipotlek.hu/2013/12/nemet-csaladi-potlek-szolgalat-elonyok.html oldalon található űrlap kitöltésével.

    VálaszTörlés
  8. Üdvözlöm!

    Férjem 2013. július végétől, 2013. december 20-ig Németországban dolgozott, bejelentve adózva. Én Magyarországon élek és dolgozom, 2 gyerekünkkel.
    Sajnos férjemnek nem volt Németországban lakcíme, mivel a munkáltatója Ausztriában adott neki szállást.
    Beadtuk 2014. márciusban a családi pótlék különbözethez az igénylést, és kb. 6 hónap múlva kaptunk egy elutasító határozatot, amiben Németországi lakcím hiányára hivatkoztak.
    Közben megtudtuk, hogy nem érdemes ennyiben hagyni, mert mások is jártak már így, több ügyintézéssel ugyan, de sikerrel el tudták intézni.
    Ezek alapján, amennyiben lehetséges Önök mennyiért vállalnák el az ügyünket?

    VálaszTörlés
  9. Kedves Zsuzsanna!

    Valóban van lehetőség arra, hogy bizonyos feltételekkel bejelentett lakcím nélkül is meg lehessen igényelni a német családi pótlékot, pl. ha a munkavállaló panzióról-panzióra járva utazik ill. lakik az országban, mert csak pár napot vagy hetet dolgozik egy adott településen. Ilyenkor az igénylést egy másik jogszabály alapján bírálják el és ítélhetik meg a német családi pótlékot. Elutasítás esetén érdemes tehát volna fellebbezni, ha a feltételeknek valóban megfelelnek.

    DE:

    Az Önök esetében sajnos jogos a német családi pótlék igénylés elutasítása. Csak a Familienkasse - szerintem - rossz indokkal utasította el a német családi pótlék igénylést. Nem a lakcím a probléma, hanem, hogy az Ön férje nem dolgozott egybefüggően legalább 180 napot (6 hónapot) Németországban. Július vége és dec. 20 között ez matematikailag nem lehetséges. Márpedig a német családi pótlék jogosultsághoz ez az egyik fő feltétel.

    Ezért sajnos nem látok rá esélyt, hogy megkapják, ha újra beadnák.

    VálaszTörlés
  10. üdvözlöm gusztáv olyan kérdésel fordulok önhöz hogy 2013 juliusában benyujtottam a német családi potlékhoz az igényemet és még mindig nem kaptam meg ez ilyen hosszadalmas folyamat lenne? Válaszát köszönöm.

    VálaszTörlés
  11. Kedves Hölgyem/Uram!

    Egy 2013-as átszervezés miatt a német hivatalnál, a Familienkassénál nagyon sok a feltorlódott ügy, ami miatt az egyébként 6 hetes ügyintézési idő 3 hónapra növekedett a hivatal bevallása szerint. Emiatt folyamatosan türelemre kérik az igénylőket. A valóságban azonban nem ritka a 6-12 hónapos, sőt hosszabb várakozási idő sem.

    Bár még kevés a tapasztalatom velük, ajánlom szíves figyelmébe az EU által létrehozott egyfajta jogsegély-szolgálatot, a díjmentesen dolgozó SOLVIT Központot (http://ec.europa.eu/solvit/what-is-solvit/index_hu.htm). Ők tudnak segíteni abban, ha Önt jogi sérelem, hátrány, stb. - mint pl. német családi pótlék ügyének túlzott elhúzódása - érte. Az oldalukon szerepel, hogy családi ellátások ügyében pár héten belül megoldottak a német hivatal hallgatása miatt hosszú hónapok óta húzódó ügyeket. Abban bízom, hogy ők lesznek Önnek a jó megoldás.

    Amennyiben kapcsolatba lép velük, hálás lennék, ha tapasztalatát megírná nekem pár sorban

    VálaszTörlés
  12. Tisztelt Gusztáv 2013 májusátol 2014 agustus végéig német országban dolgoztam bejelentett lakcimmel azt szeretném kérdezni hogy most itthon tartozkodok és vissza menöleg megtudom-e igényelni a családi pótlékot tiszteletel Sándor

    VálaszTörlés
  13. Kedves Olvasó!

    Igen, amennyiben kint adózott, van gyermeke, és mindezt igazolni is tudja a szükséges papírokkal.

    Jelentkezni ügyintézésre pl. itt tud: http://www.nemetcsaladipotlek.hu/2013/12/nemet-csaladi-potlek-szolgalat-elonyok.html

    Üdv:

    Nyáry Gusztáv
    nemetcsaladipotlek.hu

    VálaszTörlés
  14. Kedves Gusztáv!

    Édesapán 8 éve dolgozik kint, bejelentve. A tanulmányaimainkat már befejeztük, én 2012-ben, öcsém pedig 2014-ben.
    A kérdésem az lenne, hogy visszamenőleg meg lehet-e még igényelni a német családit?

    Válaszát előre is nagyon köszönöm.

    Tisztelettel:
    T. Tímea

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tímea!

      Az idei évben még a 2011-es évtől kezdve lehet megigényelni a német családi pótlékot. Amennyiben az édesapja kint is adózott, úgy mindkettejük esetében arra az időszakra van meg a jogosultság, amíg 18. életévük után a tanulmányuk igazolhatóan tartott. Az Ön esetében tehát 2012. X hónapig, az öccse esetében pedig 2014. X hónapig.

      Üdvözlettel:

      Nyáry Gusztáv
      nemetcsaladipotlek.hu

      Törlés
  15. Tisztelt Gusztáv!!
    Férjem most fogja igényelni a családi pótlékot Németországban. Azt az információt kaptuk hogy a házassági anyakönyvi kivonatunkat aposztrofálni kell. (elvileg 2015 januártól van így) Kérdésem az lenne hogy ez mit is jelent valójában? Úgy tudtam hogy fordíttatni kell csak, vagy ez az aposztrofálás teljesen mást jelentene? Válaszát előre is köszönöm!
    Tisztelettel: N.-B. Nikoletta

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Nikoletta!

      Tudtommal az aposztrofálás fogalma nem való ide, nem tudom, ki mondta vagy fordította. Honnan kapta ezeket az információkat, hogy 1. a házassági anyakönyvi kivonatot "aposztrofálni" kell, valamint, hogy 2. fordíttatni is kell?
      Ugyanis az eddigi tapasztalataink szerint a Familienkasse a német családi pótlék ügyintézéshez legfeljebb a gyerekek születési anyakönyvi kivonatának másolatát kérte hitelesítve, ha nem eredetiben küldik be. A házasságit viszont eddig a mi ügyfeleinknél soha nem kérték hitelesítve. Mert szerintünk aposztrofálás alatt ezt érthették. Jó lenne erre még egyszer rákérdezni, hogy mire gondolt az illető.
      Azt mindenképp jó tudni, hogy a házassági anyakönyvi kivonatot a német családi pótlék ügyintézéshez eddig csak másolatként kérték. Azzal sincs baj azonban - és ez a gyerekek születési anyakönyvi kivonatára is vonatkozik - hogyha mindkét fajta dokumentumból az eredetit küldik el. A Familienkasse idéntől kezdve minden eredeti iratot 2-3 héten belül visszaküld postán, miután a digitális tároláshoz beszkennelték. Eddig nem kaptunk olyan információt, hogy eredeti iratok elvesztek volna.

      Üdvözlettel:

      Nyáry Gusztáv
      nemetcsaladipotlek.hu

      Törlés
  16. Tisztelt uram
    Érdeklődni szeretnénk hogy általában menyi idő alatt utalják ki visszamenőleges családi pótlék külömbözetet?
    Köszönöm válaszát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Andrea!
      A klasszikusan legnehezebb kérdés az Öné:-)
      Voltak mostanában ügyfeleink, akik 2-3 hónapon belül megkapták, de van, aki már közel egy éve vár, igaz, hiánypótlást is kértek tőle.
      Kb. 3-6 hónap a válaszadási idő a német családi pótlék igénylés benyújtása után és 3-4 hónap a válaszadási idő hiánypótlás benyújtása után.
      Ennél pontosabbat ma senki nem tud mondani, maga a Familienkasse sem.
      Üdv:
      Nyáry Gusztáv

      Törlés
  17. Mit kell tenni ha Mar megkaptuk 16 hónapra nemetcsaladi de mi 48 hónapra voltunk jogosultak .minden feltételnek megfelelunk.

    VálaszTörlés
  18. A határozatban meg kellet írja a Familienkasse, miért csak 16 hónapra kapták meg, és mi van a maradék 32 hónappal. Ha nem írtak semmit, meg kell fellebbezni, hogy arról az időszakról is kérnek határozatot.

    Üdvözlettel:

    Nyáry Gusztáv
    nemetcsaladipotlek.hu


    VálaszTörlés
  19. Tisztelt Nyári Gusztáv úr!
    Kettő kèrdèst szeretnèk Önhöz intèzni.
    10 ève dolgozom Nèmetországban,magyar cèg által,kiküldetèsben.2013 szeptemberèben megszületett a kisfiam.Párommal èlettársi viszonyban èlünk,ezáltal Lohnsteuer 1-es besorolást kaptam,tehát nem vagyok köteles adóbevállást csinálni.Kèrdèsem a következő:ha a gyermekem születèsètől,2013-tól visszamenőleg szeretnèm a nèmet csp.-t megigènyelni,akkor erre az időszakra kell-e adóbevallást leadnom?
    2.Párommal ès gyermekemmel nincs közös állandó lakcímünk.Ez kizáró ok?

    Előre is köszönöm válaszát!

    Üdvözlettel
    Deák Attila

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Attila!

      A német adóbevallás benyújtása nem kötelező, de:
      - ha már egyszer benyújtotta, onnantól kezdve, amíg kint dolgozik, minden évben be kell nyújtania
      - az esetek többségében jár vissza Önnek a német adóból, esetenként akár több száz EUR (érdemes előre kalkulációt kérni az adótanácsadótól)
      - a német családi pótlék ügyintézéshez is gyakran szoktak kérni egy német adóhivatali igazolást, amelyet csak az adóbevallás megléte esetén ad ki a Finanzamt

      Ha Ön és a gyermek ill. az édesanya nem egy lakcímen laknak Magyarországon, akkor Ön nem igényelheti meg a német családi pótlékot, csak az édesanya.

      Üdvözlettel:

      Nyáry Gusztáv
      nemetcsaladipotlek.hu

      Törlés
  20. Kedves Gusztáv!
    Mi most szeretnénk elintézni a Kindergeld-et. Három hónapja már az egész család kint él Németországban, korábban egy évig csak a párom dolgozott itt, előtte meg egy másik cégnél. Én az anya otthon voltam a gyerekekkel és dolgoztam egy ideig egy cégnél GYES mellett, aztán Ösztöndíjat kaptam egy évig.
    Az az egyik kérdésem (1), hogy meggyorsítható e az eljárás valamilyen módon, ha nem kérjük visszamenőleg, csak amióta mind itt élünk.
    A másik kérdésem (2), hogy ha nem, akkor a Munkáltatói igazolással kapcsolatban: elegendő e a kérvényhez CSAK a mostani Munkáltató igazolása, vagy a korábbitól is be kell ilyet szereznünk.
    Gondolom a jövedelemadó igazolások kellenek minden évből. Ide tartozó további kérdés még (3), hogy a havi adóigazolások minden hónapról kellenek e, egészen attól az időponttól kezdve, hogy a párom, ma már férjem itt dolgozik Németországban?
    Az következő kérdés (4) az én munkámmal kapcsolatos, erről is mindent csatolnunk kell? Így a munkáltatói igazolások (vajon egy ösztöndíjnál ez hogy néz ki?) évi jövedelemadó igazolás, és havi jövedelemigazolások (az ösztöndíjnál ilyen nem volt).Illetve ide kapcsolódó alkérdésem (5) egyben az utolsó, hogy elegendő e ezekről sima fénymásolat, vagy szintén hitelesített szükséges?
    Remélem érthetően írtam le, nagyon szépen köszönöm előre is a válaszát! T.I.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves T.I.!

      1. A kint élő családok esetében a Familienkasse kiemelten foglalkozik az üggyel és gyorsan megindítja az utalást, hogyha a papírok rendben vannak. Nem szükséges gyorsítani.

      2. Hogyha visszamenőleg is kérik - javasolt, mert több pénzt kaphatnak - a német családi pótlékot, akkor a korábbi munkáltató(k)tól is kell munkáltatói igazolás.

      3. Havi fizetési jegyzékek nem szükségesek, az éves adóigazolásokat viszont kérik.

      4. Az Ön magyarországi munkaviszonyát a MÁK felé kell igazolni. Ösztöndíjnál ez nem lehetséges, így csak egy nyilatkozatot írjon mellé, hogy mettől-meddig kapta azt. Jövedelmet nem kell igazolnia a MÁK felé.

      Üdvözlettel:

      Nyáry Gusztáv
      nemetcsaladipotlek.hu

      Törlés

Ez a weboldal a német családi pótlék (Kindergeld) különbözet jogosultságával, igénylésével és ügyintézésével kapcsolatban nyújt segítséget. Amennyiben kérdése van vagy hozzá kíván szólni, azt örömmel fogadjuk, de kérjük, hogy azt kulturáltan tegye. Fenntartjuk a jogot arra, hogy a méltatlan hozzászólásokat töröljük.