Kötelező a Steuer-ID (német adóazonosító) gyerekeknek a német családi pótlék ügyintézéshez?

Német adóazonosító (Steuer-ID): kinek kötelező, kinek nem?
Német adóazonosító (Steuer-ID): kinek kötelező, kinek nem?

Rémhír vagy való igaz, hogy leállítja ill. nem engedi a Familienkasse a német családi pótlék folyósítását, ha nem szerzi be sürgősen a gyerekei részére a német adóazonosítót (Steuer-ID)?

Kinek és milyen okból kell a német Steuer-ID és kinek nem 2016. január 1-től? Mi a helyzet a már benyújtott német családi pótlék kérelmekkel? Hogyan lehet díjmentesen hozzájutni a Steuer-ID-hez?

Gyakori kérdés a Német Családi Pótlék Ügyintéző Szolgálatnál a német adószámmal kapcsolatban: Igaz-e, hogy kötelező a német családi pótlék igényléshez meglennie a gyerekek számára is a Steuer-ID-nek 2016.01.01-től?

Frissítve: 2022.12.07.

Gyors válasz sietősöknek Steuer-ID ügyben

A Steuer-ID megléte ill. utólagos beszerzése csak a Németországban dolgozók ill. élők, így a Németországba kiköltözött gyermekek részére kötelező, akik a lakcímbejelentés után amúgy is megkapják. Az itthon maradt gyerekeknek nem. Részletes tudnivalók a Steuer-ID-ről alább.

Tévhit és rémhírkeltés Steuer-ID ügyben

A Németországban dolgozó átlagember ill. hozzátartozója nyilván nem követi a német adózással ill. német családi pótlékkal kapcsolatos német nyelvű jogi híreket és fejleményeket. Helyette a magyar nyelvű Facebook oldalakról tájékozódik, és minden esetben elhiszi azt, mert cáfolni vagy felülbírálni nem tudja az ott megjelenteket. Így alakulhatott ki az a rémhír, hogy mindenkitől megvonják a német családi pótlék folyósítását, sőt leállítják az ügyintézést is, ha nincs meg a Steuer-ID, ill. hogy kötelező azt mindenkinek beszerezni.

A sajnálatos visszaélések miatt szigorított a Familienkasse és 2016-tól kezdve szigorúan leellenőrzi a gyermek német adóazonosítója alapján, hogy megigényelte-e ill. felvette-e ugyanazon gyermek után több személy is a német családi pótlékot.

Tények a német adóazonosítóval (Steuer-ID) kapcsolatban


  • A Familienkasse már korábban is bekérte a német adóazonosítót (Steuer-ID), a gyerekektől is, csak nem ellenőrizte annyira szigorúan a visszaéléseket
  • 2016.január 1-tól az újonnan benyújtott igényléseknél pontosan leellenőrzik a kettős igényléssel való visszaéléseket. Ehhez egy korlátozott elektronikus hozzáférést is kap minden Familienkasse a Steuer-ID-k adatbázisához, amit saját belátásuk szerint használhatnak.

Hiteles, leellenőrzött hírek és tájékoztatás német családi pótlékkal kapcsolatban itt: 

Ki kap Steuer-ID-t ill. kinek legyen meg a Steuer-ID-je?


  • A jogszabályok szerint minden Németországban élő személy kap egy német adóazonosítót (Steuer-ID) a Német Központi Adóhivataltól (Bundeszentralamt für Steuern).
  • Aki Németországban vállal munkát, az ott adóköteles, tehát kap Steuer-ID-t.
  • Aki nem dolgozik Németországban, de van bejelentett lakcímük (pl. férjük/élettársuk után költöző édesanyák és gyermekek), szintén kapnak Steuer-ID-t. 
  • Akinek nincs Németországban bejelentett lakcíme, de Németországban dolgozik, tehát ott adóköteles, szintén kap Steuer-ID-t (pl. kamionsofőrök, ill. dolgozók, akik Németországon belül "mindig máshol" végzik a munkájukat és pl. panziókban vagy munkásszálláson laknak)


Kinek nem kell Steuer-ID?

Akinek nincs bejelentett lakcíme és nem dolgozik Németországban, tehát ott nem adóköteles, annak nem jár mert nem kell a német adóazonosító (Steuer-ID).
Tehát a Magyarországon élő gyermek nem adóköteles, neki nem kell német adószám.

Hogyan kapja meg a Steuer-ID-t?

A Németországba költözött személyek és a Németországban világra jött újszülött gyermekek a lakcímre való bejelentkezés után az új lakcímükre postai úton kapják meg a német adóhivataltól a német adóazonosítójukat, általában néhány héten belül.
Nem érdemes erre tehát sok ezer Forintot vagy eurókat költeni: a helyileg illetékes Finanzamt vagy a munkáltatója, ill. annak könyvelője tájékoztatást ad.
Alternatív lehetőség, hogy a bejelentett németországi lakcímére újra elküldeti az adóhivatallal ennek a webes igénylőlapnak a kitöltésével: https://www.bzst.de/DE/Steuern_National/Steuerliche_Identifikationsnummer/ID_Eingabeformular/ID_Node.html

(Forrás: http://www.haufe.de/steuern/finanzverwaltung/idnr-kontrollverfahren-kindergeld_164_308582.html)



Hogy a jövőben hiteles, leellenőrzött híreket és tájékoztatást kapjon 
a német családi pótlékkal kapcsolatban, 
csatlakozzon a Német Családi Pótlék Ügyintéző Szolgálat 
Facebook oldalához itt: 



A német családi pótlék ügyintézés megbízási díja 


A Német Családi Pótlék Szolgálat ügyintézői díja jelenleg 
egyszeri 130 EUR
(mindig az aktuális HUF-EUR árfolyamnak megfelelően Forintban adom meg - 400 Ft / EUR árfolyamnál ez 52 000 Ft / igénylést jelent)
függetlenül a gyerekek számától

A díj az alábbiakat tartalmazza: 
  • konzultáció: előzetesen megbeszéljük a jogosultságot, ki lehet az igénylő
  • kérdéseket megválaszolom: speciális helyzet esetén azokat is megbeszéljük
  • a nyomtatványokat én kitöltöm, nem Önnek kell!
  • német nyelvű kísérőlevelet írok, hogy a Familienkasse jobban értse az Önök helyzetét
  • egyszeri hiánypótlás útmutatót adok (ha több szükséges, az külön fizetendő)
  • egy alkalommal segítek VAGY panasz VAGY változásbejelentés VAGY határidő módosítás ügyben (ha több szükséges, az külön fizetendő) 
  • határozatot leellenőrzöm az ügy végén
  • garancia: a munkámért felelősséget vállalok, ha hibázok, azt díjmentesen kijavítom, ha nem is jogosult, akkor a díjat visszafizetem (nem az én hibámból eredő jogosultságvesztésért a felelősséget kizárom!)
A fentiek általában minden ügyben előfordulnak. Egyéb teendők esetén tehát merülhetnek fel további költségek, pl. igazolások beszerzésében segítség, több (nagyobb) hiánypótlás, több változás bejelentése, panaszok, fellebbezés, ezekről természetesen előzetesen árajánlatot adok.



Német családi pótlék ügyintézés igénylés

Csak akkor töltse ki az alábbi űrlapot, ha a német családi pótlék igényléséhez az alábbi három feltételnek megfelel:
  1. Ön vagy jelenlegi/volt házas-/élettársa Németországban dolgozik vagy dolgozott az elmúlt 6 hónapban (bejelentve) és ott adózik/adózott
  2. Lehetőleg van/volt a munkaviszony ideje alatt bejelentett lakcíme Németországban (nem szigorú feltétel)
  3. Van gyereke (saját, nevelt, adoptált, stb.), aki után családi pótlék jár (18 év alatti vagy 25 év alatti, tanulóviszonnyal rendelkező gyermek)

Ha megfelel a fenti három feltételnek, 
akkor jelezze a német családi pótlék ügyintézésre való igényét az alábbi űrlapon 
(az űrlap kitöltése még nem kötelezi Önt díjfizetésre, 
a részletekről a továbbiakban 
tájékoztatom):

Adatvédelem: Adatait semmilyen körülmény között sem adjuk ki harmadik félnek, 
levelünkről bármikor leiratkozhat! Adatkezelés nyilvántartási szám: NAIH-75986/2014

Jelentkezését követően e-mailben azonnal megkapja a szerződést és a német családi pótlék igényléshez szükséges adatok átadásához az adatbekérő űrlapot, amelyet kérünk mihamarabb kitöltve visszaküldeni.

Frissítve: 2022.12.07.



11 megjegyzés:

  1. Szia! Kint dolgoztam a parommal(neki is van2 gyereke) es igenyeltuk a német családit. Magyar munkáltató által aki állitolag intezi nekunk ezt. 150 eurot kert azt mi mar reg kifizettuk neki. Majusban lesz 3 eve,hogy elkezdtuk az egeszet(a parom igy mar lassan 3 evet bukott). Eddig kertek 2x hianypotlast amit meg a legelejen is leadtunk mar. Neki legutobb 1 eve kertek uj papirt es nekem is kb. 1 eve. Augusztus ota mar nem dolgozunk kint es,ha a volt munkaltato ugyintezoetol erdeklodunk azt mondja,hogy turelem. Ami neki van telefonszam nem jelentkezik rajta seki,e-mail-ra pedig nem valaszolnak. Tobb volt kollegank is csinaltatta a volt munkaltatonkkal,de mar a pezt is elfelejtik lassan,mert mar megkaptak. Mit tudnank tenni? Fizessunk megint valakinek?! Es,ha kozben megkapjuk,kidobtuk a penzt az ablakon. De ez a lassan 3 eves ugyintezes is bosszanto mar!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tisztelt Hölgyem/Uram! 3 év alatt lazán el kellett volna már tudni intézni az ügyet. Vagyis a T. ügyintéző valamit vagy nagyon ügyetlenül csinál vagy sehogy azért a 150 EUR-ért. Kíváncsi lennék, hogy számlát vagy legalább átvételi elismervényt adott-e Önöknek. Gyanítom, hogy nem, így akkor nem tudnak semmit bizonyítani. Mindenképpen kérjék el tőle az összes levelet és emailt, amit a Familienkassétól ő kapott, pl. a hiánypótlásokat, mert az az Önöké. Ha nem adja ki, akkor még nagyobb a gyanú, hogy semmit nem csinált. Egyébként fel is lehet szólítani ügyvédileg a papírok átadására, mivel visszaél a személyes adataik, leveleik tárolásával. Kérjék el tőle a Familienkasse ügyfélszámát (Kindergeld-Nr.) és akkor lehet közvetlenül ott érdeklődni a német családi pótlék ügyük aktuális helyzetéről.

      Üdvözlettel:

      Nyáry Gusztáv
      nemetcsaladipotlek.hu

      Törlés
  2. Köszönöm a vàlaszt! Sajnos nekünk is ez a gyanunk,h nem igazán foglalkoznak vele. Ő megadja az ugyfelszamot,de en nemet nyelvtudas nelkul ingyen hol tudnek utana erdeklodni?!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gabriella, csak ha tolmáccsal együtt hívják fel a Familienkassét.

      Törlés
  3. De milyen telefonszamon,ugyanis amilyeneket en talaltam az interneten senki nem jelentkezik rajta?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tel.: 0049 911 120 310 10
      Menüpontok egymás után: 2/5/5/8
      Igen sokat kell várakozni, emiatt ne ebédidőben hívja őket, akkor a legnehezebb...;-)

      Törlés
  4. Szèp napot.Szeptember 1-től rendelkezünk lakcimmel Nemetorszàgba.meglepődve olvasom hogy lakcimre kiküldik a Steuer-id szàmot.Gyermekem a mai napig nem kapott.hol kell ezt kèrni ujra?ha lehet .a link inaktiv ami itt talàlhatòmèg egy kèrdèsem lenne.Magyarorszàgrol kell e valami igazolàs hogy azota nem kapok csp.ot?Vagy akit megbizok a kindergeld intèzèsèvel az intèzi?Kevès nyelvtudassal nem tudnàm.Neuburg an den Donau környèkèn keresek olyan szemèlyt bagy irodàt.persze magyar nyelven beszèl aki foglalkozik ilyennel. Pluss adòbevallàssal. Köszönöm Andi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Andi!

      A gyermeket bejelentették a német lakcímükre? Ha igen, kellene / kellett volna kapnia. De ha nem kapott, menjenek be a helyi városházára (Rathaus) és jelezzék nekik, vagy még jobb, a lakcímük szerint illetékes adóhivatalba (Finanzamt).

      A link inaktív, ezért kérem, másolja ki és illessze be a böngészőjébe.

      Korábban kellett külön igazolás a MÁKtól, ma máshogy működik ez már: A német családi pótlék igénylés tényét be kell jelenteni a Magyar Államkincstárnak is (most Kormányhivatal, Családtámogatási Osztály 7.). A MÁK igazolja le majd az illetékes Familienkasse felé, hogy melyik gyermek után ki mettől-meddig ill. mióta mennyi magyar családi pótlékot kap(ott).

      Ha bennünket bíz meg, mi az ehhez szükséges papírokat, nyomtatványokat kitöltve rendelkezésre bocsátjuk, Önnek csak alá kell írnia és el kell postáznia.
      Magyarul beszélünk:-)
      És bár nem Neuburg környékén vagyunk, hanem Budapesten, de emailben ill. szükség esetén telefonon és/vagy postán mindent el tudunk intézni közösen.

      Német adóbevallást jelenleg sajnos megfelelő partner hiányában nem tudunk vállalni.

      Üdvözlettel:

      Nyáry Gusztáv
      nemetcsaladipotlek.hu

      Törlés
  5. Èva vagyok ès ha bàr nem csalàdi pòtlèkkal kapcsolatos kèrdèsem van, de ùgy gondolom kèrdèsemre ezen a weboldalon kielègìtő vàlaszt kapok. A testvèrem, ezen a nyáron màsodszor tölt nàlunk egy hònapot itt Nèmetorszàgban. Dolgozni jött. Bejelentettük őt a Ratthausban illetve az Aok.nàl. A kèrdèsem pedig a következőre vonatkozik
    Mivel tavaj màr volt itt kapott egy Sozialversicherungsnummert illetve egy identifikationsnummert. Ha jòl èrtelmeztem, ezekből nem kell ùjat igènyelnünk, marad a tavaj kapott? Tehát a munkàltatòjàhoz beadhatom a tavaj adòszàmot, egyedül az ùj lacímejelentő ami megvàlltozott? A vàlaszt előre is köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva!

      Elnézést, hogy csak ennyi idő elteltével jutok hozzá, hogy kérdését megválaszoljam. Mind a Sozialversicherungsnummer (német társadalombiztosítási szám, "Taj"-szám) , mind az Identifikationsnummer (német adószám, Steuer-ID) egy életre szól, tehát nem kell újra igényelni.

      Üdvözlettel:

      Nyáry Gusztáv
      nemetcsaladipotlek.hu

      Törlés

Ez a weboldal a német családi pótlék (Kindergeld) különbözet jogosultságával, igénylésével és ügyintézésével kapcsolatban nyújt segítséget. Amennyiben kérdése van vagy hozzá kíván szólni, azt örömmel fogadjuk, de kérjük, hogy azt kulturáltan tegye. Fenntartjuk a jogot arra, hogy a méltatlan hozzászólásokat töröljük.